Flere svin kan gøre os syge

Flere bornholmske svin kan redde øens slagteri, men vi risikerer at blive smittet med den resistente bakterie MRSA.

Der er ikke kun lugtgener forbundet med en større produktion af slagtesvin. Vi risikerer også flere bakterier. (Foto: © DR, DR)

Der skal flere slagtesvin til, hvis Danish Crown skal beholde slagteriet på Bornholm.

Men flere grise i staldene vil samtidig betyde en større risiko for de mennesker, der bor på landet.

80 procent af danske svinebesætninger er nemlig smittet med den antibiotika-resistente bakterie MRSA - en bakterie som gør mennesker immune overfor antibiotika og som i sidste ende kan slå mennesker ihjel.

Mere smitsom end hidtil antaget

Ny forskning viser, at MRSA-bakterien spreder sig hurtigere og til flere mennesker på landet, end man hidtil har antaget.

Forskningen viser, at det ikke kun er landmanden og beboerne på gården der bliver smittet med MRSA. Det gør naboer til gårdene også, og faktisk er forekomsten af MRSA højere blandt alle, der bor på landet sammenlignet med byboere.

Den nye viden bør få myndighederne til straks at gribe ind og kræve, at hygiejnen på svine-gårdene bliver bedre, mener Frank Aarestrup, der er professor og forskningsleder ved Danmarks Tekniske Universitets afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi:

- Det er meget alvorligt og også meget omkostningsfuldt for samfundet. Myndighederne ønsker flere undersøgelser, men jeg savner, at erhvervet og myndighederne gør noget reelt ved problemet, siger Frank Aarestrup.

Politikere og svinebønder må gribe ind

Han peger på, at bedre kontrol med hvilke besætninger, der er smittet og hvilke der ikke er. På den måde kan MRSA-fri besætninger forblive bakterie fri og de syge besætninger kan isoleres.

Hollandske erfaringer tyder på, at en bedre hygiejne i staldene kan være med til at udrydde den farlige bakterie, og derfor mener Frank Aarestrup, at svinebønderne skal blive bedre til at holde stien ren, men han frygter, at landmændene er ligeglade:

- Den her bakterie er jo til fare for mennesker, men den giver ikke et tab i svineerhvervet, så lur mig om der ikke var blevet gjort noget, hvis bakterien derimod gav svine-erhvervet et økonomisk tab, siger Frank Aarestrup.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52f0acd6a11f9d11886b2770