Flere tusinde hjorte-påkørsler årligt: Mange kører videre

8.858 hjorte blev påkørt i 2017 ifølge Dyrenes Vagtcentral. Det svarer til 24 påkørsler om dagen.

Man skal især være opmærksom ved solopgang og solnedgang. Her bevæger hjortene sig nemlig fra sted til sted. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Hvert eneste år oplever mange danskere at påkøre dyr i trafikken. Og især tanken om at ramme en hjort kan være skræmmende.

I 2017 blev der hos Dyrenes Beskyttelse registreret 8.858 hjortepåkørsler. Det svarer til, at 24 hjorte hver dag blev påkørt i løbet af sidste år.

Og selvom det måske lyder som et mindre blodbad i sig selv, er det langt fra alle sagerne, de hører om hos Dyrenes Vagtcentral, der er en del af Dyrenes Beskyttelse.

- Der er desværre mange, der kører videre. Der er en del, der ringer til os, som ikke er dem, der har påkørt dyret. Enten ved folk ikke, hvad de skal gøre, eller også er de ligeglade, siger Camilla Skovgaard Jensen, teamchef i Dyrenes Vagtcentral.

Hun fortæller dog videre, at bilisterne sommetider eksempelvis selv kender en jæger, der kan aflive dyret, og at Dyrenes Vagtcentral derfor ikke hører noget om påkørslen.

- Det er vigtigt, at vi kan få aflivet dyret, så det ikke lider. Hvis dyret har et smadret bagparti, kan det ligge der i lang tid, siger Camilla Skovgaard Jensen.

Hvis man påkører et dyr, skal man ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. Her skal man oplyse, hvor man er, og vagtcentralen kan rådgive bilisten yderligere - hjælpen er gratis. Normalt er det Falck, der bliver tilkaldt og rykker ud til påkørte dyr.

Især i maj, oktober, november og december bliver mange hjorte påkørt. Men fordelingen af ramte dyr strækker nogenlunde over hele året. Og det er særligt i skumringen og i skovområder, man skal passe på.

I 2015 blev 7.609 påkørsler registreret. I 2016 drejede dig sig om 8.771 påkørsler. Og i 2017 var det altså 8.858 hjorte, der blev påkørt.

Hjælpen er på vej så hurtigt som muligt

Henrik Johansen er en af dem, der bliver sendt ud til kvæstede dyr. Han er ambulanceredder og skydeinstruktør hos Falck på Bornholm. Her blev der påkørt 185 hjorte i løbet af 2017.

Han understreger, at det er vigtigt, at man ringer til Dyrenes Vagtcentral, hvis man rammer et dyr.

- Hvis man er så uheldig at ramme, er det vigtigt, at man undersøger, hvad man har ramt. Så skal man ringe til 1812 og fortælle, hvor man er, siger Henrik Johansen.

Og så er hjælpen på vej så hurtigt som muligt:

- Vi regner med at kunne køre afsted et kvarter efter, at vi har modtaget opkaldet, siger Henrik Johansen.

Selvom han møder mange sårede dyr og chokerede bilister, er det ikke noget, der påvirker ham synderligt.

- Jeg er jæger i fritiden, så for mig handler det om at aflive et dyr, der er kommet til skade, så humant som muligt.

Hvis man står med et lidende dyr, er det i orden, at man afliver dyret selv, men man skal kunne magte opgaven, lyder det fra Henrik Johansen. Han anbefaler derfor, at man ringer til Dyrenes Vagtcentral, hvis aflivning af dyr ikke er noget, man har erfaring med.

Undgå at ramme dyr - gode råd:

  • Hold øje med skiltningen. Naturstyrelsen laver afværgeforanstaltninger for at mindske påkørte dyr og undgå ulykker.

  • Hjorte er flokdyr. Der vil derfor ofte være mere end ét dyr ude på vejen.

  • Vær ekstra opmærksom i oktober og november, hvor hjortevildt er i brunst. Og i maj og juni, hvor de får unger.

  • Risikoen for påkørsel er størst ved solopgang og solnedgang.

  • Vær opmærksom på veje, hvor bevoksningen står tæt i rabatten.

  • Hold øje med vejkanten. I mørke opdager man ofte reflekserne fra dyrenes øjne, og så er det en god idé at lette foden fra speederen.

Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter