Flygtninge får undervisning i fagudtryk på fabrikken

Sprogmentorer underviser flygtninge i ord som svejseapparat og bidetang.

Danskundervisningen ruster sjældent flygtninge til at kunne begå sig sprogligt på en arbejdsplads. (Foto: Sanne Nyland Christensen)

Det kan være svært at begå sig på en dansk arbejdsplads, hvis man blot har lært at sige "Hej, jeg hedder Hassan, og jeg kommer fra Syrien."

Derfor har Bornholms Regionskommune lavet to forsøg i metalindustrien, hvor sprogkyndige flygtninge hjælper og støtter andre flygtninge, der er i praktik.

Selvom flygtningene har været i sprogskole, inden de kommer i praktik, er det begrænset, hvor mange fagudtryk de har lært, siger Allan Westh, der er arbejdsmarkedschef i Bornholms Regionskommune.

- En arbejdsplads er et kompliceret sted at skulle gebærde sig, specielt hvis man har svært ved at forstå sproget. Der kan godt være et langt spring mellem danskundervisningen på en skolebænk og sproget på en arbejdsplads, siger han.

Sprogmentorer hjælper både flygtninge og arbejdsplads

Sprogmentorerne er en praktisk hjælp for alle parter, fortæller Allan Westh.

- De tilbagemeldinger, vi har fået fra arbejdsgiverne og flygtningene, har været meget positive. Så vi har fået blod på tanden, siger han.

Derfor vil kommunen nu evaluere forsøget og også lade det omfatte turisme- og detailområdet.

Men kommunen forventer også, at sprogmentorerne kan bruges på andre områder end arbejdsmarkedet. For eksempel i fritidslivet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.