Flygtninge integreres i bornholmske kolonihaver

Flygtninge luger ukrudt og sår grøntsager på Bornholm. Det kan styrke integrationen, vurderer ekspert.

Flygtninge på Bornholm kan give sig i kast med noget så dansk som kolonihaver. Her ses Kokob Teklom fra Eritrea i færd med at klippe hæk i Solvangen i Rønne. (Foto: © Bornholmske Flygtningevenner)

Jord under neglene, haveredskaber og grøntsager kan styrke integrationen.

Foreningen Bornholmske Flygtningevenner har siden 2004 hjulpet flygtninge ud i øens kolonihaver, hvor de kan dyrke grøntsager og slå en sludder af med deres bornholmske naboer.

Og det kan meget vel hjælpe integrationen, vurderer professor Anna Piil Damm fra Aarhus Universitet, der blandt andet har beskæftiget sig med integration af flygtninge på arbejdsmarkedet og etniske netværk.

- Det fremmer sikkert deres kulturelle og sproglige forståelse. Og det øger formentlig deres tryghed i Danmark og får dem til at føle sig mere velkomne, siger Anna Piil Damm.

Familier på venteliste

Flere end 20 flygtningefamilier har i dag fingrene i kolonihavemulden i enten Rønne eller Hasle. De fleste er burmesere, men der er også flygtninge fra Nepal og Eritrea blandt.

- Vi har i øjeblikket en palæstinensisk familie og en syrisk familie på venteliste, fortæller Inga Strøm, der er Bornholmske Flygtningevenners koordinator på projektet og betegner det som en succes.

Burmesiske Khun Ba er glad for sin kolonihave i Solvangen i Rønne.

Her er der fyldt med danske jordbær, burmesiske squash og frisk koriander, og Khun Ba og hans familie har lært flere mennesker at kende i kolonihaveforeningen.

- Nogle gange laver vi mad og spiser sammen, siger han.

Bornholmske Flygtningevenner giver 300 kroner i tilskud til leje af kolonihaverne det første år.