Flyselskab får kritik: Patienter sidder for tæt på indenrigsfly

Den økonomiske støtte skal hæves, hvis flypassagerer skal have mere plads, lyder det fra DAT.

I øjeblikket sidder der gennemsnitligt mellem 25 og 30 passagerer med et 46 sæders fly, når patienter skal transporteres til og fra Bornholm. (Foto: Lars Laursen © LARS LAURSEN)

De seneste dage har sundhedsmyndighedernes afstandsregler for at minimere smitterisiko været diskuteret i forhold til offentlig transport.

Det skete efter, at transportminister Benny Engelbrecht (S) fik Sundheds- og Ældreministeriet til at udstede en ny bekendtgørelse, der skærper kravene til, hvor mange passagerer der må være samlet i busserne.

Bekendtgørelsen gælder dog ikke indenrigsfly, og det får paraplyorganisationen Danske Patienter til at rejse kritik.

Danish Air Transport (DAT) flyver i øjeblikket til og fra Bornholm blandt andet med bornholmske patienter, der skal til behandling på sygehuse på Sjælland. Ombord på flyene, som har plads til i alt 46 passagerer, er der i gennemsnit mellem 25 og 30 rejsende.

- Det er for mange, hvis patienterne skal beskyttes mod corona-smitte, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil, der opfordrer flyselskabet til at ændre praksis:

- Løsningen er at sikre bedre plads i flyet. Vi kan ikke have, at man i dele af landet ikke har samme muligheder for at beskytte borgerne mod at blive udsat for smitte, siger han.

DAT: ’Umuligt at sidde mere spredt’

Direktør for DAT Jesper Rungholm kan dog ikke garantere, at patienterne fremover kan komme med en halvtom flyvemaskine.

- Det er faktisk umuligt at undgå. Man kommer til at sidde tæt sammen i en flyvemaskine, medmindre man er villig til at betale en billet for stolen ved siden af sig selv, siger han.

Hvis DAT skal skabe mere plads ombord på flyene, kræver direktøren en større kompensation.

- Får vi flere penge i støtte, kan vi tage en større flyvemaskine i brug og sænke antallet af passagerer til 33 pladser, siger Jesper Rugholm.

Han vurderer, at et skifte til en større flyvemaskine den næste måned vil koste flyselskabet to millioner kroner ekstra.

Region: Ministeren må på banen

DAT får i øjeblikket én million kroner om ugen fra Region Hovedstaden til at sikre patienttransporten, og det beløb bliver ikke umiddelbart sat op, lyder det fra formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Vores patienter bliver transporteret ud fra de retningslinjer, som staten har udstukket til flytransport. Dem overholder vi, og det regner jeg bestemt med, at DAT også gør, siger han.

Christoffer Buster Reinhardt forstår godt, at DAT ønsker en øget kompensation, hvis reglerne for flyrejserne skærpes yderligere for at mindske smitte. Men regningen skal ikke betales af regionen, mener formanden.

- Vi sørger for, at alle patienter gratis kan få udleveret masker inden en flyvning. Skal der gøres mere, må transportministeren på banen, lyder opfordringen fra Christoffer Buster Reinhardt.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil hverken love flere penge eller indføre krav om færre passagerer, som han netop har gjort det med fjernbusserne.

- Man sidder anderledes i et fly, og det er i kortere tid, siger ministeren.

I stedet vil Benny Engelbrecht invitere DAT til et møde om, hvordan de sikrer, at passagerer kan flyve til og fra Bornholm på en sikker og tryg måde.

FacebookTwitter