Flyttede familielivet 20 km ud i havet: Nu er Charlotte leder på en af landets mindste skoler

PORTRÆT: Charlotte Buch har forladt det danske fastland og takket ja til skolelederjob for 15 elever på klippeøen Christiansø.

(Foto: Laura Barfoed Mikkelsen)

Postbåden Peter ligger i Gudhjem Havn, og en kran er ved at sænke en kommode ned på dækket. Charlotte Buch og familien står tavse og kigger på. Der er ingen vej tilbage. Næste stop er Christiansø - langt væk fra det danske fastland.

- Det var først, da vi sad der med alle vores ting på båden, at det gik op for mig, hvad det var, jeg havde sagt ja til, siger Christiansøs nye skoleleder, Charlotte Buch.

Det hele gik meget hurtigt fra, at hun så jobopslaget om, at Christiansø søgte ny skoleleder, til hun med hendes mand Dennis og sine to børn Mira på otte og Anton på seks sad på Christiansøs postbåd med alle familiens møbler.

- Jeg nåede ikke rigtig at forberede mig på det hele, og måske var det også meget godt, for så ville jeg måske have skiftet mening, siger hun.

Christiansø hører under Forsvarsministeriet og ligger cirka 20 km nordøst for Bornholm. Der bor omkring 90. (Foto: Frederik Sundby-Lebech © dr)

Da Charlotte Buch præsenterede ideen for sin mand, var han med det samme positiv over for den. Det passede også fint med hans job, da han har egen tegnestue, så han kan arbejde, hvor end i landet han befinder sig.

Ingen kæledyr på Christiansø

Datteren Mira var den eneste, der fældede nogle tårer, da Charlotte Buch fortalte børnene om jobbet på Christiansø.

- Hun syntes, det var hårdt at skulle rejse væk fra sine venner. Det værste var dog, at vi ikke kunne tage vores hund med os, da der ikke må være husdyr på Christiansø på grund af de sjældne fuglearter, der lever der.

Men efter hele familien havde været en tur på Christiansø, lige inden de skulle flytte, begyndte begge børn at glæde sig.

En skole uden lærerværelse

Selv om hele familien endte med at være positive over for ideen om at blive øboere, var det stadig hårdt for skolelæreren Charlotte Buch at skulle sige farvel til kollegaer og elever efter ni år på Filskov Friskole i Midtjylland.

- Det var jo ikke, fordi jeg var utilfreds med mit arbejde, slet ikke, men efter så lang til på samme sted havde jeg bare brug for at prøve noget helt nyt.

Og helt nyt blev det. Fra en friskole på 130 elever til en folkeskole på Christiansø med 15 elever, tre lærere og intet lærerværelse.

- Det er helt klart antallet af lærere og elever, der er den største forskel. Men det har også gjort, at jeg meget hurtigt har lært børnene godt at kende.

Christiansø Skolen har 15 elever, to klasselokaler og intet lærerværelse.

Skolen har fra 0. til og med 7.klasse, og med kun to klasselokaler bliver børnene delt op i to hold, hvor de bliver splittet op mellem 3. og 4. klasse.

En anden stor forskel, Charlotte lagde mærke til med det samme, var den måde, børnene behandlede hinanden på.

- De er gode til at passe på hinanden. Når børnene for eksempel spiller fodbold, er de store gode til at spille til de små i stedet for at løbe med bolden selv, fortæller skolelederen.

Et helt særligt sted

Der er en hel del ting, man skal vænne sig til, når man er flyttet til en ø som Christiansø. For eksempel er der ikke nogen svømmehal, så børnene skal lære at svømme med våddragter på i Østersøen.

- Lige nu er eleverne faktisk i gang med at samle penge ind til nye våddragter, fordi vi mangler nogle størrelser, fortæller skolelederen smilende.

Eleverne på Christiansø er ved at samle penge ind til nye vådedragter, som de bruger, når de skal øve sig i at svømme.

Desuden er der ikke noget, der hedder fodbold eller håndbold hver tirsdag og torsdag. I stedet står forældrene på skift til at lave en aktivitet for børnene hver mandag.

- Så kan børnene selv komme med forslag til, hvad de gerne vil lave, og så planlægger vi efter det. Jeg skal for eksempel stå for julegaveværksted i november, fortæller Charlotte Buch.

Den helt nye måde at bo på har familien skulle vænne sig til. En lille ø på 22 hektar med 80-90 beboere og omkring 20 kilometer til Bornholms kyst. Derfor har det også overrasket Charlotte Buch, hvor let det har været at blive en del af ø-fællesskabet.

- De andre øboere har taget rigtig godt imod os. Og så har vi også haft travlt. Der har både været fællesspisning, loppemarked og fødselsdage. Så der sker meget herovre, fortæller hun.

Vinteren kommer

Udover den varme velkomst fra øboerne er naturen noget af det, Charlotte Buch har været allermest begejstret over. Lige meget hvor man befinder sig på øen, kan man se og høre havets brus. Noget af en kontrast til Filskov i Midtjylland, hvor det tager 45 minutter at køre til vandet.

- Jeg har på det sidste tænkt på, hvor heldige vi er at være omgivet af så smuk natur. Det er nok de færreste steder, man kan være gårdvagt med så flot en havudsigt.

Christiansø har en fælles opslagstavle, så man kan holde øje med, hvilke arrangementer der kommer. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen)

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og der kommer færre turister. Det betyder, at det eneste spisested på øen lukker, købmanden har kun åbent et par timer om dagen, og færgen har kun én afgang om dagen, men det skræmmer på ingen måde skoleleder Charlotte Buch. Hun glæder sig faktisk til det.

- Så bliver det nemmere at se, hvem der er turister, og hvem der er de "rigtige" øboere.

Blå bog

  • 32 år

  • Uddannet lærer fra Jelling Lærerseminarium

  • Arbejdede tidligere som souschef på Filskov Friskole

  • Har en mand og to børn

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk