Fødevarer og grøn energi bliver turistoplevelser på Bornholm

Bornholm vil lave endagesture rundt til både fødevareproducenter, iværksættere og grønne energiselskaber.

Bornholm er blandt andet kendt for sit gode gourmetkøkken - og det hører hjemme i forbindelse med oplevelsesturisme i bæredygtighed og grøn udvikling. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Fødevarer, grøn energi og iværksætterånd hører så tæt sammen i udviklingen af et bæredygtigt Danmark, at Bornholm nu kobler områderne sammen og laver oplevelsesture, der kommer hele paletten rundt i løbet af en dag.

Hidtil har den type besøg været forbeholdt folk, der typisk arbejder med emnerne, men de nye ture vil være åbne for alle, der er interesserede i fødevareproduktion og grøn energi.

Bornholm har det hele

Og Bornholm er det oplagte sted at lave netop den slags oplevelsesturisme, siger én af initiativtagerne, markedschef Klaus Vesløv fra energiselskabet Østkraft:

- Vi har nogle fødevarer og fødevareproducenter, der er helt unikke, vi er kommet langt i omstillingen til grøn energi, og så har vi en natur, der siger spar to.

 

- De tre ting sammen kan give nogle oplevelser til de mennesker, der gerne både vil opleve Bornholm, men også gerne vil have noget ekstra med sig hjem, siger Klaus Vesløv.

Turen afprøvet på københavnere

Turen er prøvet af på en gruppe københavnske pensionister, der var på øen i går og mødte både fødevareproducenter, var på biogasanlæg, besøgte affaldsforbrændingen og oplevede sammenhængen mellem tingene - og forsøgspersonerne var meget begejstret bagefter.

Klaus Vesløv erkender, at inviterede personer ofte er godt tilfredse, men der er mere i det:

- Deres efterfølgende kommentarer viste, at det her er noget, som vi gerne vil tilbyde andre også, siger Klaus Vesløv.

Ture for både lokale og turister

Turene kan både være planlagte endagsture, hvor folk kommer til øen alene for at bruge en dag på at opleve sammenhængen, men man kan også bare hoppe på dem på Bornholm, og dermed er de altså også målrettet både fastboende og turister på øen.

På længere sigt er der også tanker om at tilpasse turene til lejrskoleelever som supplement til det undervisningsmateriale og de oplevelser, som Destination Bornholm tilbyder dem færdigt og klart.