Fødevarestyrelsen tjekker mad-buffetter

Kontrollanterne vil blandt andet sikre sig, at gæsterne ikke kommer til at sprede bakterier.

Rene tallerkener ved hver servering og lange opøser-skeer er med til at sikre, at gæsterne ikke er skyld i, at sommerens buffetter får besøg af uønskede bakterier. (© Colourbox)

Når vi går ud og spiser om sommeren, er det ofte buffetterne, der lokker, så mor kan spise laks, børnene kylling og far spareribs.

Derfor er det også nu, at Fødevarestyrelsen rykker ud i hele landet bevæbnet med termometer, prøvesæt og gode råd, så gæsternes maver ikke kommer på overarbejde efter besøget på restauranten eller røgeriet.

Undgå dårlig mave

To simple råd, så gæsterne ikke er med til at sprede eventuelle bakterier:

  • Opøsergafler og -skeer skal være så lange, at de ikke glider ned i serveringsfadet og skal fiskes op igen med fingrene.
  • Gæsterne skal kunne tage rene tallerkener og rent bestik ved hver servering, så eventuelle rester ikke kommer fra en tallerken og ned på buffetbordet.

- Vi har ikke indtryk af, at der generelt er problemer, men det går ofte meget stærkt, og lige præcis travlhed kan altså påvirke fødevaresikkerheden, siger levnedsmiddelkandidat Helle Eriksen fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarekontrollanterne tjekker typisk temperaturer på buffettens fade, hvor længe tingene står fremme, eller om maden er blevet opbevaret ordentligt, hvis det skal på bordet igen dagen efter.

Desuden tjekker Fødevarestyrelsens kontrollanter både personalets og gæsternes hygiejne.

- Vi forsøger blandt andet at sikre os, at gæsterne ikke kommer med beskidte tallerkener, hvor der kan falde lidt rester ned på buffetten, eller at gæsterne ikke fisker en tabt serveringsgaffel op af et fad, siger Helle Eriksen.

Teoretisk set burde der stort set aldrig være problemer, for under uddannelse er der hygiejneundervisning stort set hele tiden.

- Lige meget hvad vi underviser i, starter det med hygiejne, siger Annette Jespersen, der er lærer på fagretningen Mad Med Oplevelser på Campus Bornholm.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.