Folk fra hele verden valfarter til Danmarks fjerneste ø

Der har været fuldt, og internationalt læs på den lille færge M/S Ertholm i år.

Der var fuldt læs på færgen M/S Ertholm, da den sejlede mod Christiansø tirsdag formiddag. Det er noget beboerne kan mærke, når turisterne går i land, og antallet af mennesker på øen stiger med 300 procent. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen)

- Det er en fantastisk følelse, når den sidste båd tager fra øen, og du er helt på egen hånd.

Sådan lyder det fra Ian Sharratt fra London. Han er en af julimåneds mange turister, der har valgt at hoppe ombord på færgen 'Ertholm', der sejler til Danmarks østligste beboede landstykke, Christiansø.

Ian Sharratt har været på Christiansø før og er som arkitekt interesseret i fæstningsmurene, der omkranser øen, fortæller han, mens han afventer dagens første afgang.

Ian Sharratt fra London foran M/S Ertholm på kajen i Gudhjem - afventer her endnu en tur til Christiansø med sin kone, hvor de holder af at kigge på det gamle fæstningsværks mure. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen)

Sjældent har der været så propfyldt på færgen, der sejler mellem Gudhjem og Christiansø, som der har været i julimåned i år, fortæller Peter Stange Jensen, medejer af Christiansøfarten,

- Det her gode vejr er jo Christiansøvejr. Når solen skinner, og der ikke er for meget vind, så er det jo fantastisk at tage til Christiansø.

Peter Stange Jensen melder om flere udsolgte afgange i juli indtil videre på færgen, der kan have 294 passagerer med ombord, og som har op til fire afgange om dagen i sommersæsonen.

Der blev vinket fra kajen i Gudhjem, da M/S Ertholm sejlede mod Christiansø klokken 10 med dagens første kuld turister (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen)

Internationale vinde blæser mod øst

Er det så bare bornholmerne, der slår vejen forbi den lille fæstningsø med de omkring 80 øboer? Nej, det er folk fra hele verden, der sejler den halve times tid gennem østersøens bølger for at besøge den lille klippeø, lyder det fra Peter Stange Jensen,

- Der er også bornholmere med, men vores passagerer er primært turister, siger han og remser op,

- Både danskere, tyskere, nordmand, svenskere og folk fra Polen. Men der er sket en udvikling i de senere år, fortæller medejeren af Christiansøfarten,

- Det er sjovt at se, at der nu kommer folk fra hele verden, det er alt fra amerikanere, der har familiære rødder her, til turister fra Australien og New Zealand.

Væk fra ligegyldige souvenirs

Men der er altså også danskere ombord på færgen, da den sejler ud fra kajen i Gudhjem klokken 10 tirsdag formiddag,

- Jeg synes, det er en vigtig del af vores Danmarkshistorie, som man skal vide noget om,og skal have set, lyder det fra Jesper Findhøj, der har taget familien med fra Odense for at besøge Christiansø,

- Det er spændende, at øen ikke har ændret sig siden 1800-tallet. Lidt som at gå i en tidslomme, og så er det herligt at være befriet fra iskiosker og ligegyldige souvenirs.

Udsigten fra Store Tårn på Christiansø, der blev opført i kølvandet på Svenskekrigene, og som efter omfattende renovering i dag fungerer som museum og udsigtspunkt for øens turister. (Foto: Josefine Alberg)

Øboerne har sved på panden

På Danmarks østligste beboede ø sveder man fuldstændig ligeså meget i sommervarmen, som man gør i resten af landet - måske endda lidt mere, for øboerne har meget travlt i år, fortæller øens administrator Jens Peter Kofoed,

- Vi har haft alt udsolgt de seneste 14 dage og har det også i den kommende uge. Alle ledige kvadratmeter har været taget i brug, også dem vi normalt ikke udlejer, siger han og tilføjer,

- Normalt har der været en blæsevejrsdag, hvor der ikke kommer så mange, men dem har der ikke været nogle af, så folk løber stærkt, men det er dejligt, og hvis det kan fortsætte ind i august, tager vi gerne det med.

Ian Sharratt fra London er lidt mere tøvende med at anbefale Christiansø som feriemål,

- Det er vores lille hemmelighed, vi vil ikke have alle i verden herover. Og selv når vi fortæller om øen, så er der ingen der rigtig tror på os - på hvor underskønt her er.

Facebook
Twitter