Forening: Akutbil uden læge kan koste liv på Bornholm

Det langtfra altid, at der er en læge i Bornholms akutbil

Der er langtfra altid en læge i Bornholms Hospitals akutbil, hvilket får kritik af Hjerteforeningen. (Foto: Morten Volff © DR P4 Bornholm)

Når Bornholms Hospitals akutbil rykker ud rundt omkring på øen, er der sjældent en læge med i bilen.

Ud af de 315 udrykninger akutbilen har været ude på i årets første seks måneder, har der været en læge med 25 gange, hvilket svarer til otte procent af alle udrykninger.

Det viser en aktindsigt, som P4 Bornholm har søgt.

Hensigten er ellers, at bilen, som normalt bemandes af anæstesi-sygeplejersker, skal have en anæstesilæge med ombord mandag til torsdag i dagtimerne, når og hvis lægerne ikke er optaget af andre opgaver på hospitalet.

Et spørgsmål om minutter

Professor i hjertesygdomme og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason mener, at det langtfra er optimalt, når det stort set kun er sygeplejersker, der er med på udrykningerne.

For der er stor forskel på, hvad en sygeplejerske kan, og hvad en læge kan, når eksempelvis en patients hjerte er på randen til at stoppe sine livgivende hjerteslag, siger han:

- En læge kan stille en diagnose og igangsætte en behandlingsplan med det samme, og for en kritisk syg hjertepatient kan det være et spørgsmål om minutter om, hvorvidt patienten overlever eller får en varig skade i forhold til den behandling, der bliver igangsat, siger Gunnar Gislason.

Derfor kan det også være kritisk, hvis akutbilen rykker ud med sygeplejersker til en hjertepatient i Nexø eller Svaneke, hvor der er 30 kilometer til den nærmeste anæstesi-læge.

Lægerne har travlt

At lægerne ikke er med oftere skyldes simpelthen, at de er travlt optaget på hospitalet, siger konstitueret oversygeplejerske på anæstesiologisk afdeling på Bornholms Hospital, Anette Kragh:

- Vi er nødt til at vægte det interne beredskab med vores anæstesilæge, og det betyder, at hvis der ikke er kapacitet til at løse den opgave, så kan vi ikke få læger med i bilerne, siger hun.

Hun understreger dog, at sygeplejerskerne både er dygtige og veluddannede, men anerkender, at de ikke har samme forudsætninger for at behandle kritisk syge patienter akut.

Men i de situationer kan sygeplejerskerne kontakte en læge i akutberedskabet, siger Anette Kragh:

- Meningen er ikke, at anæstesisygeplejerskerne skal diagnosticere, men i de situationer kan de tale med den akutlæge, som sidder i akutberedskabet, og kan guide sygeplejersken, siger hun.

Hos Hjerteforeningen mener Gunnar Gislason ikke, at den nuværende model for akutbilen er i orden.

For kvaliteten af behandlingen afhænger af, om man ringer på et heldigt tidspunkt:

- Det er ikke tilfredsstillende, at det er tilfældigheder, der afgør, om patienten modtager den mest kompetente hjælp i en kritisk situation, og det er noget, som regionen skal løse, siger han.

Stof til eftertanke

I Region Hovedstaden giver Hjerteforeningens kritik stof til eftertanke, men man vurderer ikke, at de manglende læger i akutbilen er kritisk.

For formanden for regionens sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinholdt (K) mener, at de ombordværende sygeplejersker sagtens kan håndtere opgaven, og så har akutbilen faktisk også en fordel i forhold til andre akutbiler i Region Hovedstaden:

- Det er ikke alle biler, der har anæstesi-kompetencer med på Sjælland, så jeg synes ikke, man skal lave et skræmmebillede af, at det står helt skidt til på Bornholm, siger han.

Og i sidste ende handler det om at bruge pengene bedst muligt, siger udvalgsformanden.

- Vi sikrer Bornholm ressourcemæssigt bedst ved at have en ordentlig bemanding inde på hospitalet, og så have nogle gode anæstesi-sygeplejersker ude i bilerne, siger Christoffer Buster Reinholdt.

Akutbilen kom til Bornholm i november 2013 som en forsøgsordning, men siden årsskiftet har bilen været fast inventar på øen.

Facebook
Twitter