Formodet IS-medlem forsøgte at radikalisere beboere på asylcenter

I april modtog Udlændingestyrelsen en indberetning om mistanke om radikalisering på Asylcenter Slottet på Bornholm.

Ifølge flere beboere på Asylcenter Slottet i Rønne præsenterede en person sig som medlem af Islamisk Stat og opførte sig truende og chikanerende overfor beboerne. (Foto: © Jens ørberg, DR bornholm)

En person med formodet forbindelse til terrororganisationen IS er mistænkt for at forsøge at påvirke flere asylansøgere i en ekstremistisk retning.

Det viser en indberetning fra Røde Kors til Udlændingestyrelsen, som DR Bornholm har fået aktindsigt i.

Vedkommende gik i april ind på Asylcenter Slottet i Rønne, og ifølge flere beboere på asylcentret præsenterede personen sig som medlem af Islamisk Stat.

Ifølge indberetningen henvendte en troværdig beboer sig til centerledelsen om besøget fra den formodede IS-sympatisør.

Forsøg på radikalisering 'fuldstændig hen i vejret'

Røde Kors kan af hensyn til deres tavshedspligt ikke kommentere på den konkrete sag, og hverken politiet eller Udlændingestyrelsen ønsker at udtale sig om, hvad konsekvenserne efterfølgende har været, eller om der er blevet rejst tiltale mod personen.

Men i et skriftligt svar skriver Udlændingestyrelsen, at asylcentrene ofte indberetter hændelser - dog har styrelsen ikke set eksempler præcist som det på Bornholm tidligere.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, er det dog både en sjælden og alvorlig sag.

- Jeg kender ingen trends eller tendenser, der peger i retning af, at man prøver på at påvirke en flygtningeskare - en flygtningeskare, som vel at mærke er flygtet fra Islamisk Stats uhyrlige rædsler, siger han.

Hele episoden virker dog hverken som et imponerende eller sandsynligt forsøg på radikalisering, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

- Hvis man udgiver sig som medlem af IS, er man dummere end IS tillader. Det at præsentere sig som medlem af en terrororganisation er næsten en straffelovsovertrædelse, siger han.