Forsinkelser, havari, og systemfejl: Bornholmerfærge plaget af uheld

Trafikken mellem Bornholm og resten af landet har været ramt af problemer i starten af sommerferien.

Bornholmslinjens færger fragtede knap 211.000 passagerer mellem Ystad og Rønne i sidste måned. (Foto: Rene Kurtik © dr)

Det har ikke været helt nemt at komme til Bornholm i de første dage af juli. I hvert fald, hvis man tager færgen mellem Ystad og Rønne.

For Bornholmslinjen, som er den rute, der forbinder Bornholm med resten af Danmark, har været ramt af flere forsinkelser.

Den seneste tids forsinkelser begyndte i torsdags, da propellerne på Express 1 ikke virkede ordentligt, hvilket gjorde, at færgerne sejlede med forsinkelser på sine formiddags- og middagsafgange.

Dagen efter kunne den lokale avis Bornholms Tidende berette, at en systemfejl i Molslinjens bookingsystem gjorde, at over 50 færgebilletter til motorcykler i den efterfølgende weekend måtte bookes om eller aflyses. Fejlen blev dog rettet umiddelbart efter.

Det blev forsinkelserne derimod ikke. Flere afgange var forsinket om lørdagen og søndagen, og søndag aften ramte hurtigfærgen Max Mols en genstand i havnen i Rønne.

Havariet fik en del af færgens hydrauliksystem til at gå i stykker, og det betød endnu en gang forsinkelser, men denne gang på stort set alle afgange dagen efter.

Dertil har flere kunder haft problemer med at komme igennem til Bornholmslinjens kundesupport, hvilket ifølge Bornholmslinjen selv skyldes en fejl hos TDC.

- Det har åbenbart været en udfordring for Bornholmslinjen at have en gnidningsfri færgedrift her i sommerferien, lyder det fra formand for Bornholms Passagerforening Ann Hartl.

Hurtigfærgen Max Mols ramte en genstand i Rønne Havn søndag aften, hvilket betød, at en del af færgens såkaldte hydraulik blev slået løs. Havariet medførte omfattende forsinkelser i går mandag. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Det er et problem, når færgen ikke sejler som den skal – ikke kun for øens fastboende, som ofte rejser mellem Bornholm og det øvrige Danmark, men også for de turister, som gæster øen, lyder det fra Ann Hartl:

- Det er vigtigt for Bornholm som helhed, at det fungerer, og at de gæster, som kommer hertil oplever, at det er nemt at komme til Bornholm, siger formanden.

Svært at gardere sig

Hos Molslinjen, der driver ruten Bornholmslinjen, erkender man, at de mange passagerer her i sommersæsonen presser færgerne, men en stor del af forsinkelserne har været ude af rederiets hænder.

For der er tale om uheld, når begge hurtigfærger på ruten mellem Ystad og Rønne har været ramt af tekniske vanskeligheder her i højsæsonen, lyder det fra Jesper Maack, der er pressechef hos Molslinjen.

- Vi har været plaget af to mekaniske nedbrud, og det er svært at gardere sig imod, og det er ikke et optimalt tidspunkt at have tekniske problemer, siger han.

Derudover er der også en hel del passagerer, som ikke helt er vant til at køre ombord på færgerne, påpeger Jesper Maack, der refererer til en række veteranbiler i weekenden, som havde svært ved at køre ombord på hurtigfærgen, hvilket resulterede i forsinkelser.

- Så snart vi mister noget tid i havn, bliver det svært at overholde sejlplanen, siger pressechefen.

Passagerne skal informeres bedre

Formanden for Bornholms passagerforening, Ann Hartl, har fuld forståelse for, at der kan være problemer med sejladsen i de travle perioder, men hun ser gerne, at Bornholmslinjen gøre mere.

- Det er vigtigt, at selskabet forstår, at de har en forpligtigelse til at informere passagerne om muligheder for kompensation, og det nemmeste ville være at placere en brochure ombord på færgen eller i færgeterminalen, så passagerne er klar over, hvilke rettigheder, de har, siger formanden.

Men Molslinjens pressechef, Jesper Maack, er ikke lun på den idé. Han mener, at reglerne for kompensation er så indviklede, at det hverken vil gavne bornholmere eller turister, hvis man placerede brochurer eller foldere ombord på skibet.

- Der er en række forhold, som afgør, om man har ret til kompensation, og det vil bare skabe unødig forvirring. Lad os nu huske på, at der har været nogle forsinkelser i den forgangne uge, men ellers sejler færgerne frem og tilbage uden de store forsinkelser, siger pressechefen.

Det er første gang, Molslinjen sejler passagerer til og fra Bornholm i sommerferien.

Facebook
Twitter