Forsker: Folkemødet graver kløft mellem politikere og borgere

Folkemødet skader demokratiet, mener forsker. Folketingsmedlem Christine Antorini (S) er dybt uenig.

Folkemødet på Bornholm er en folkefest, men det er også en lukket fest kun for politikere, mener lektor i statskundskab. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Folkemødet på Bornholm er med til at grave kløften mellem borgere og politikere endnu dybere, og det er et demokratisk problem. Det mener Niels Nørgaard Kristensen, som er forsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- Det er en illusion, at Folkemødet skaber mere demokrati - tværtimod. Debatten foregår blandt professionelle meningsdannere. Den enkelte borger kan komme til orde, men at hans ord bidrager til ændrede beslutninger er der absolut intet, der tyder på. Og når borgeren oplever det, så bliver kløften jo dybere, siger Niels Nørgaard Kristensen.

Han fortæller videre, at skellet mellem den almindelige dansker og den politiske elite er voksende i disse år.

- Almindelige danskere vil have en oplevelse af, at de rigtige igen bliver set og hørt, og at politikerne får vist deres ansigter. Men det har ikke noget med den almindelige dansker at gøre, siger lektoren.

Det synspunkt er Christine Antorini (S), medlem af Folketinget, uenig i. Hun har været med til Folkemødet på Bornholm lige fra, det startede.

- Der er utallige debatter, og fællestrækket ved dem er, at man kan vade lige ind fra gaden. Man kan altid stille spørgsmål, og hvis man har lyst, kan man tage fat i politikeren bagefter. Det er den mest direkte måde at få kontakt med politikere på, som man ellers normalt kun ser i fjernsynet, mener hun.

Til Folkemødet har hun selv oplevet at blive gjort opmærksom på, at visse temaer fylder rigtig meget blandt befolkningen.

- Sidste år var det robotteknologi, der fyldte rigtig meget. Jeg var slet ikke klar over, hvor stor en dagsorden det ville blive, siger Christine Antorini (S) og fortsætter:

- Emnerne på Folkemødet giver en pejling af, hvor de politiske debatter og strømninger er. Man ser dem måske først senere på den officielle politiske scene.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.