Forsvarsministeren: Russisk militærøvelse ved Bornholm er stærkt provokerende

Russiske krigsskibe affyrer missiler over Østersøen som led i en tre dage lang flådeøvelse.

Forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) føler sig provokeret af russiske missiler ved Bornholm. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er en magtdemonstration, der har til formål at intimidere os, når russiske krigsskibe i disse dage affyrer missiler over Østersøen tæt på Bornholm.

Sådan lyder vurderingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I går begyndte den russiske flåde at træne brugen af antiluft-missiler mellem Bornholm og den svenske ø Øland. Det er et led i en større flådeøvelse, der strækker sig over tre dage.

Det skriver Jyllands-Posten.

Selvom det langt fra er første gang, at russerne gennemfører øvelser i nærheden af Bornholm, er det nyt, at Rusland etablerer den form for skydeområder i internationalt farvand og så langt mod vest.

Det kan kun fortolkes på en måde, lyder det fra Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen:

- Russerne prøver os af for at teste vores reaktioner og set i lyset af situationen i Krim og det østlige Ukraine, er det her stærkt provokerende, siger han til DR.

Magtdemonstrationer uden ende

Men de nærgående russiske militærøvelser er noget, vi skal vænne os til fremover, for de russiske magtdemonstrationer fortsætter, så længe Vladimir Putin er ved magten.

Sådan lyder vurderingen fra militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

- Det kommer til at stå på lang tid endnu, fordi så længe Putin sidder på magten i Moskva, så kan jeg ikke se, hvordan den adfærd, russerne har, skal kunne ændre sig. Hvis du gerne vil vise, at du er magtfuld, er du nødt til at vise dine muskler. For Putin er det interessant at holde det her tryk, siger han.

Johannes Riber Nordby påpeger, at bornholmerne godt kan vænne sig til tanken om lignende magtdemonstrationer fremover.

Der var da også fokus på netop Østersøen, da regeringen i januar præsenterede det seneste forsvarsforlig, fortæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

- Vores marines tilstedeværelse i Østersøen, de baltiske lande og vores muligheder for at opdage og nedkæmpe ubåde var netop hovedfokus i vores forsvarsforlig, og det er jo netop på grund af den aggressive opførsel fra Ruslands side, siger han.

Forholdet spidser til

Den tre dage lange øvelse kommer i kølvandet på større spændinger mellem Rusland og Vesten, efter den tidligere spion Sergej Skripal sammen med sin datter blev forgiftet i den engelske by Salisbury i marts.

Forsvarsministeren mener da også, at en del af Ruslands opførsel skyldes en paranoia over for NATO og de vestlige lande, der skal bekæmpes med dialog.

Claus Hjort Frederiksen mener dog ikke, at det er Nato, der kan eller skal tage det første skridt mod en nedtrapning af den internationale konflikt med Rusland.

- Der er jo kun en aggressor i det her tilfælde, og det er jo Rusland. Der er ingen aggressioner fra NATO. Russerne kunne meget vel tage nogle skridt, der kunne indgyde noget tillid. Jeg mener, at ansvaret ligger helt klart på russisk side.

Udover militærøvelsen mellem Bornholm og Øland, træner den russiske flåde også brugen af antiluft-missiler ved den polske kyst samt mellem Øland og Letland.

Opdateret klokken 14.16: Tidligere fremgik det i artiklen, at Sergej Skripal sammen med sin datter var døde som følge af forgiftningen. Det er ikke korrekt. Seneste melding om deres tilstand er, at de begge er i bedring.