Tema Folkemødet 2017

Lige nu sidder Mads Akselbo Holm bare og venter. Venter på, at gæsterne kommer. De har for længst sagt ja til invitationen, og han ved, at de er på vej.

For første gang skal 36-årige Mads Akselbo Holm stå i spidsen for Folkemødet på Bornholm.

Sammen med Foreningen Folkemødet overtog han stafetten fra borgmester Winni Grosbøll (S) og Bornholms Regionskommune ved årsskiftet, og det er noget af et gæstebud, den nye forening skal være vært for.

100.000 gæster i løbet af det fire dage lange folkemøde, 3.100 arrangementer og events og et hav af politikere, organisationsfolk og folk, der brænder for en sag.

Fra københavnsk gadefest til demokratifestival

Men selv om Mads Akselbo Holm kun har været folkemøde-direktør i knap et halvt år, er han vant til mange gæster. Han kommer nemlig fra en tilsvarende stilling i den københavnske musikfestival og gadefest Distortion.

Efter seks år med Distortion var han dog klar til at prøve nyt - derfor kom jobopslaget som direktør for Folkemødet på Bornholm på det helt rigtige tidspunkt.

- Det ville være en stor professionel udfordring, for Folkemødet er en veludviklet begivenhed med stor politisk bevågenhed, siger Mads Akselbo Holm.

Han var ikke i tvivl om, at stillingen indeholdt alt det, han gerne både vil arbejde med og efterhånden har fået en solidt erfaring med. Og så var der en ikke uvæsentlig sidegevinst ved jobbet.

- Jeg havde længe drømt om at vende hjem til Bornholm, men havde egentlig ikke troet, at jobmuligheden ville komme - eller at min kone ville med, siger Mads Akselbo Holm.

Det bliver formentlig et lidt mere rolig publikum, Mads Akselbo Holm fremover skal have med at gøre, efter han har skiftet Distortion ud med Folkemødet. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Fra arabisk til musik og politik

Hans erfaring med events, fundraising og partnerskaber stammer fra årene i Distortion. Mads Akselbo Holm er nemlig uddannet i en helt anden boldgade som cand.mag. i arabisk med historie.

- Da jeg stod som nyuddannet i 2009 - midt i finanskrisen - havde jeg ikke nogen karriereplan. Jeg vidste bare, at jeg ikke ville være arbejdsløs, siger han.

Den beslutning førte direkte til projekt Ombold, hvor socialt udsatte og hjemløse kom for at spille fodbold.

- Jobbet bestod i at være socialpædagog 98 procent af tiden og fodboldtræner 2 procent. Det var hårdt, og jeg fik enorm respekt for de mennesker, der arbejder med udsatte, siger Mads Akselbo Holm.

Efter halvandet år sagde han derfor sit job op og overtog tjansen som ansvarlig for rengøring og toiletter under Distortion 2011. Det var året, hvor gadefesten pludselig voksede sig markant meget større.

- Der fandt jeg ud af, at jeg er bedre til at arbejde med millionbudgetter og events for 100.000 mennesker, end til at hjælpe de få direkte, siger han ganske enkelt.

Mads Akselbo Holm opdagede også, at han både har overblik og kan organisere tingene, når der er mange bolde i luften.

Jobbet for Distortion betød også, at han efterhånden lærte rigtigt meget om partnerskaber, personaleansvar og budgetansvar - alt sammen det, en direktør for Folkemødet skal kunne.

- Jeg kan understøtte og facilitere de kreative idémænd, som han selv siger.

Folkemødet
 • Folkemødet er en fire dage lang demokratifestival med deltagelse af alt fra ministre, folketingsmedlemmer og kommunale politikere til en lang række organisationer og helt almindelige gæster
 • Finder i år sted for 7. gang - fra den 15. til den 18. juni
 • Sidste år var der 100.000 gæster til Folkemødets fire dage
 • I år er der mere end 3.100 arrangementer og events i programmet

Skal passe godt på medvinden

Og med de evner og drømmen om at komme tilbage til Bornholm kunne stillingen som folkemødedirektør ikke være mere skræddersyet.

Men det ville samtidig betyde, at hele familien - kone og to børn på henholdsvis halvandet og fire et halvt år - skulle flytte. Og at hans kone skulle sige sit job op.

- Det viste sig, at det slet ikke var så svært, som jeg havde troet. Min kone sagde faktisk bare, at hvis jeg ikke fik lov til at søge stillingen, var hun bange for, at hun skulle høre for det resten af livet, siger han med et lille smil.

Og dermed var det afgjort. Han søgte og fik stillingen, familien pakkede flyttekasserne og rykkede til Rønne.

- Det har været fantastisk. Vi har gjort mere sammen i de sidste fem måneder, end vi gjorde de sidste tre år i København. Bornholmerne har en fantastisk evne til at sige velkommen til nye folk, for de ved, at netværk et sted som Bornholm er utroligt vigtigt, siger Mads Akselbo Holm.

Samtidig dukkede der et godt job op til hans kone efter ganske få uger.

- Vi er kommet hjem til en ø, hvor alle taler om, at det går godt. Nu er opgaven så at lære at tage vare på den hype, der er omkring det hele, siger Mads Akselbo Holm.

Præcis samme øvelse skal han igennem med Folkemødet. Det er et arrangement, der har medvind - dermed er det også et spørgsmål om, hvordan det fortsat kan udvikle sig.

- For mig og foreningen er det ikke et succéskriterium, at der er så mange events som muligt. Derfor skal vi zoome ud og se på det hele - hvilke traditioner skal fastholdes, og hvilke traditioner skal vi ændre på, siger Mads Akselbo Holm.

Debat med fødderne i vandkanten

Foreningen Folkemødet og Mads Akselbo Holm overtog ansvaret fra nytår, og i år vil det meste ligne sig selv fra de foregående år - og så alligevel ikke.

Der bliver nemlig sendt nogle prøveballoner op, for selv om Folkemødet er vokset med raketfart og er blevet en solid succés siden starten i 2011, skal det ikke gro fast.

Se eller gense et sammenklip af åbningen af Folkemødet 2016 her.

- Der er rigtigt mange, der kommer med godt indhold, og måske skal vi samle nogle af de mange debatter, der handler om det samme, så de ikke konkurrerer med hinanden.

- Derfor laver vi i år en enkelt temascene - Energiens Scene. Det er måske noget af det, vi skal udbygge i de kommende år, siger Mads Akselbo Holm.

Men samtidig med at han tænker Folkemødet som politikkens Roskildefestival, må der gerne være andre elementer end kun debatter og politiske begivenheder.

- Man skal også kunne stikke tæerne i vandet og sidde og fordøje det, man har hørt og oplevet. Man skal kunne se det unikke sted, hvor Folkemødet finder sted, og man må gerne opleve god musik i selskab med andre, der også gerne vil deltage i de politiske debatter, påpeger han.

Foreningen Folkemødet har da også tre mål for de kommende år: Der skal være mere samtale, der skal være mere atmosfære, og det skal være for alle.

Et guld-æg må godt vendes

Og så er der lige den med, at alle skal have råd til at komme og være med. Derfor skal der luges ud i nogle af de dyreste priser, så både små organisationer og almindelige mennesker ikke opgiver at komme, fordi overnatning og mad er blevet for dyrt.

- Vi skal ikke revolutionere Folkemødet. Men vi skal udvikle det, så dialogen kommer til at fylde mere - og gerne over hele året. I år har vi plukket de lavthængende frugter og sikret flere åndehuller og flere madboder samtidig med, at vi laver en temascene for at se, om det er vejen frem.

- Så selv om vi sidder med et guldæg, skal vi ikke være bange for, at det knækker, siger Mads Akselbo Holm.

Han har i øvrigt selv brugt de sidste dage på at være praktisk - slået telte op i ungdomscampen blandt andet. Men i morgen tager han den pæne skjorte på igen og er klar til at byde gæsterne velkommen.

Blå bog: Mads Akselbo Holm

 • Født 1981 i Rønne
 • Sproglig student fra Bornholms Amts Gymnasium og soldat i Garderhusarregimentets Hesteeskadron
 • Cand.mag fra Københavns Universitet i arabisk med tilvalg i historie i 2009
 • Ansat i det københavnske projekt Ombold for socialt udsatte
 • Managing Directorm, NusNus Aps - Distortion, København
 • Direktør for Folkemødet på Bornholm siden 1. januar 2017
 • Gift, to små børn og bosat i Rønne

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.