Fra øl-eventyr til verdenskendt rejegigant: Bornholmsk familie tjener millioner over aftensmaden

PORTRÆT: Daniel Barslund skifter Svaneke Bryghus ud med en læreplads som direktør hos faren i Ocean Prawns.

Klokken er otte. Daniel Barslund kommer med to glas kaffe og sætter dem på bordet under tre hylder tætpakket med fyldte øl-flasker med farvestrålende og forskellige etiketter. Men de er kun til pynt og vil aldrig blive serveret.

- Jeg ville gerne have haft et eksemplar af hele produktionen, konstaterer han bare.

I tappehallen ved siden af er der stille endnu. Der er kun lidt liv i den store lagerhal, hvor paller med plastikombundne papkasser er stablet højt og tæt.

Der står Svaneke på kasserne, og de er fyldt med øl. Daniel Barslund har arbejdet på bryggeriet siden 2008, og fra 2014 har han været direktør i den bornholmske verden af øl og udvikling, men i løbet af efteråret er det slut.

I lære som direktør - hos far

Han skal forlade den virksomhed, han holder så meget af, og flytte sit arbejdsliv fra Svaneke til Nexø for at gå i lære som direktør i det noget større familiefirma Ocean Prawns, der først og fremmest tjener sine penge på rejefiskeri.

- Svaneke Bryghus er klar til en ny direktør, og jeg er også klar til at komme helt tæt på Ocean Prawns, siger han med overbevisning i stemmen – velvidende om, at han om et øjeblik med stor sandsynlighed igen drejer samtalen tilbage til bryghuset.

Og det bliver gennemgående i vores samtale – vi snakker om fremtiden, og han vender tilbage til Svaneke Bryghus.

- Det kommer til at trække i mine følelser, når jeg går ud ad døren for sidste gang, erkender han.

Det med at gå ud af døren for sidste gang er nu noget af en tilsnigelse, for han fortsætter i bryghusets bestyrelse, og Ocean Prawns ejer 80 procent af Svaneke Bryghus, så Daniel Barslund slipper på ingen måde ølverdenen.

Skal hjælpe start-ups på vej

Men han kommer til at flytte fokus, når han som underdirektør skal være med til at styre en virksomhed med op mod 500 medarbejdere spredt ud i verden. Ocean Prawns startede med en enkelt fabrikstrawler til rejefiskeri i 1976, og siden er det hele bare vokset og vokset og er i dag god for 1,7 milliarder kroner.

Derfor er der da heller ikke nogen tvivl om, at Daniel Barslund skal i lære, og det bliver med sin far, 68-årige Kristian Barslund Jensen, som øverste læremester, når det handler om hele fiskerivirksomheden.

- Jeg regner med, at jeg skal bruge halvdelen af min arbejdstid på for alvor at arbejde mig ned i Ocean Prawns og især fiskeridelen, mens jeg den anden halvdel af tiden skal være med til at optimere og udvikle de virksomheder, som vi har investeret i, siger Daniel Barslund.

Vil skabe arbejdspladser på Bornholm

Det er nok en meget klog arbejdsdeling, for ingen – og slet ikke Daniel Barslund – regner med, at Kristian Barslund afgiver magten foreløbig. Den del passer nu også Daniel Barslund godt.

Rejerne har hele tiden været den primære indtægtskilde i Ocean Prawns, men direktøren har hele tiden sendt en del af selskabets overskud ud for at arbejde igen på Bornholm, og det bliver der på ingen måde skruet ned for.

Ocean Prawns har blandt andet investeret i fødevarevirksomheder som Svaneke Bryghus, Bornholms Mosteri og havtorneplantagen Høstet, men også i selskaber som JL Energy, der arbejder med grøn energi, møbelhuset Inhouse og så Fugato, der blandt andet henter dagrenovation kombineret med både kloak- og skovafdeling.

- Det er ikke virksomheder, vi skal tjene penge på - vi skal tjene penge på fiskeriet – det er virksomheder, der skal skabe vækst og arbejdspladser på Bornholm, siger Daniel Barslund.

Familien Barslund Jensen er uden sammenligning den rigeste familie på Bornholm og ligger på omkring plads nr. 60 på den danske liste.

Firma med familiemiddage

Ocean Prawns er på alle måder et familiefirma, og man kunne godt få den tanke, at spisebordet indimellem fungerer som det vigtigste arbejdsbord. Daniel Barslunds mor Hanne Grete Jensen er formand for bestyrelsen, hvor både Kristian Barslund Jensen, Daniel Barslund og Martin Barslund Juel Jensen også sidder. Martin har også fået tilbudt at deltage i firmaets ledelse, men har foreløbig takket nej.

Martin er dog rykket tilbage til Bornholm for nylig, og ligesom Daniel har han kastet sin arbejdskraft ind i noget med promiller, der passer fint til rejer. Han har overtaget Bornholms Vinforsyning og er ved at etablere en vinproduktion ved Balka på det sydøstlige Bornholm.

Sparring er det vigtigste for nye firmaer

Der er ikke tvivl om, at hele familien Barslund gerne vil sætte ting i gang, og de vil gerne hjælpe andre med gode ideer og trang til at drive virksomhed med at vokse.

- Det gør man bedst, når man taler med andre. Jeg bruger det selv meget og er vant til et godt og stærkt samarbejde inden for bryggeribranchen, hvor vi taler om alt bortset fra opskrifter og priser på øl, siger Daniel Barslund med endnu et af sine smil.

Han taler også meget med de andre i netværket Glade Chefer og VL-gruppen Bornholm. Men selv om det fungerer godt, lægger han ikke skjul på, at hans vigtigste sparringspartnere er meget tættere på:

- Min far er min nærmeste sparringspartner, men jeg bruger også Tim (Stender, som startede Svaneke Bryghus, red.) og min kone som primære sparringspartnere, siger Daniel Barslund.

Jeg kan ikke gøre det samme som min far

Han er vokset op med, at arbejde og familieliv hænger tæt sammen. Han blev født samme år, som Kristian Barslund sammen med en partner pantsatte alt og investerede i den første rejetrawler.

(Foto: Lis Eilsøe © dr)

Daniel lægger absolut ikke skjul på, at han har dyb respekt for den måde, Barslund Senior går til tingene på. Han erkender samtidig, at han aldrig vil kunne gøre arbejdet på samme måde.

- Min far er fiskeskipper. Han kender tingene indefra og har egentlig aldrig forandret sig. Derfor taler han også med en helt anden type pondus, når han for eksempel diskuterer fiskekvoter i EU. Min tilgang vil være anderledes, siger Daniel Barslund.

Selv troede han, at han skulle være fiskeskipper, men halvandet år på familiens trawlere ved Grønland og Canada overbeviste ham om, at han skulle arbejde på land.

Han har da også en lidt anden tilgang til opgaverne.

På Bornholm skal man være ydmyg

Det samme har han til de mange penge, der står på kontoen, samtidig med at han er præget af sin postadresse.

- I København skal en revisor helst køre rundt i en dyr bil for at vise, at han har styr på tingene. På Bornholm er vi mere afdæmpede. Min fars bil er ti år gammel – jeg skifter dog lidt oftere, siger han og peger ud på den Volvo, der står på bryggeriets parkeringsplads.

Men udover at han og lillebror Martin havde en speedbåd, da de var store drenge, kan han ikke huske, at der var den store forskel på ham og kammeraterne.

- Mine forældre har aldrig levet i sus og dus, og sådan er det stadig. Min far inviterer dog på en årlig familieferie, typisk til Mallorca eller Gran Canaria, siger Daniel Barslund.

Grundlæggende passer det ham fint lige nu, for han har to børn på to og fire år og gider ikke rejse så meget længere væk med dem.

Hul til lidt fodbold

Der er heller ikke så meget tid til det. Både han og konen har mange arbejdsdage, så derfor bliver det heller ikke til det vilde liv ved siden af.

- Jeg spiller lidt fodbold, mere bliver det ikke til, siger han.

Og det er fint nok. Han trives med at dele sin tid mellem arbejdet og familien, han trives med at være med til at udvikle Bornholm fra sit lille hjørne - og han kommer også til at trives med at forlade Svaneke Bryghus og ind af døren i det bornholmerrøde byhus i Strandgade i Nexø, hvor Ocean Prawns har sit hovedkvarter.

Blå bog: Daniel Barslund

  • Daniel Barslund er 42 år, søn af Kristian Barslund Jensen og Hanne Grethe Jensen.

  • Han er født og opvokset i Svaneke, hvor han også bor med sin kone og to børn på to og fire år.

  • Bankuddannet, har sejlet med Ocean Prawns rejetrawlere i halvandet år og været fem år i selskabets salgsafdeling i Aalborg.

  • Tilbage på Bornholm startede Svaneke Bryghus i 2008 - med en prøvetid på tre måneder - og blev direktør i 2014.

  • Ejer 20 procent af familieselskabet Ocean Prawns.

Facebook
Twitter