Fra skrot til bæredygtigt slot: Unge håndværkere bygger nyt af gammelt ragelse

Tømrerelever og arkitektstuderende skal transformere et nedslidt hus ved brug af de oprindelige materialer.

Håndværkerne skal svine mindre og i stedet tænke i mere grønne baner, og derfor har Dansk Håndværk købt et slidt hus i Tejn. (Foto: Jane Lou © DR bornholm)

Der er ingen tvivl om, at det gamle, røde bindingsværkshus på Brinkevej 2A i Tejn på Bornholm har set bedre dage.

Det gråsorte tapet på et af husets indervægge er ved at tabe kampen mod den gamle lim, og ved siden af er malingen krakeleret i det sprossede vinduespartis mange lister.

Alligevel har arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk købt huset til projektet ”Lærlingenes hus”, som skal sætte bæredygtighed på dagsordenen.

Hensigten er, at tømrerelever fra Campus Bornholm og studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole skal restaurere huset i et nyt design, og det er meningen, at eleverne skal bruge husets originale byggematerialer, når de begynder at tegne, save og hamre.

Og det er et spændende projekt, mener tømrerlærling Maria Rosæfontanus, som i dag inspicerede det nedslidte hus på Bornholm:

- Jeg synes, at det er super spændende. Der sker en masse inden for byggeriet, hvor det bliver gjort moderne, og der bliver lavet smarte løsninger, hvor man blandt andet genanvender, siger tømrerlærlingen.

Om cirka tre år vil der ikke længere stå det samme hus på matriklen. Det er planen, at de arkitektstuderende skal tegne et helt nyt hus, mens tømrerlærlingerne bygger huset ud fra arkitekternes tegninger. (Foto: Jane Lou © (c) DR Bornholm)

Grønt håndværk

Og det er vigtigt at lære om genbrug.

For bæredygtighed kommer til at spille en langt større rolle i byggebranchen i fremtiden, mener konsulent på projektet Mads Okking.

- Det giver mening at tænke bæredygtighed ind i projektet, og samtidig er det en mulighed for at lære den nutidige og fremtidige håndværker, at bæredygtighed er en del af faget, siger han.

Husets ringe tilstand kommer især til udtryk indendørs, hvor tidens tand har sat sit præg på både tapetet og på de hvide lister. (Foto: Jane Lou © (c) DR Bornholm)

Desuden skal projektet sætte fokus på kvaliteterne ved dansk håndværk og forhåbentlig inspirere flere unge mennesker til at vælge en uddannelse inden for byggeriet.

- Alle tal viser, at der kommer til at mangle rigtig mange faglærte inden for en kort årrække. Og i stedet for blot at tale om det, så vil vi gerne vise, hvad man kan gøre, og hvad det vil sige at være håndværker og være stolt af sit fag, siger Mads Okking.

I øjeblikket udarbejder de arkitektstuderende forskellige bud på, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt.

De studerendes forslag præsenteres på Folkemødet i juni, hvor også det bedste bud udpeges.

"Vinder"-forslaget bliver den skabelon, som det nye hus skal bygges efter, oplyser Dansk Håndværk, og projektet forventes at strække sig over flere år.

Facebook
Twitter