Glæde i Østersøen: Ny færge giver flere turister og færre fyldte brækposer

Bornholmere, passagerforening og turistorganisation glæder sig over meldingen om en ny færge til og fra Bornholm.

Åge Munk fra Muleby nord for Rønne mener, at det er tiltrængt med en ny færge fra og til Bornholm. Den nuværende færge kan nemlig ikke klare mosten, når det blæser for meget, mener han. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Der er stor glæde blandt bornholmerne over udsigten til en ny hurtigfærge mellem Bornholm og Sverige.

Tidligere i dag kunne Molslinjen, som står bag Bornholmslinjen, sammen med transportminister Benny Engelbrecht (S) løfte sløret for planerne om en ny hurtigfærge, som skal give både bornholmere og besøgende en mere rolig sejlads i fremtiden.

En hurtigfærge, som bliver den største af sin slags i verden.

Bornholmslinjens nuværende færger er blevet kritiseret af flere for at vippe for meget, når Østersøens bølger bliver for høje.

Men den nye færge skulle kunne tage kampen op mod bølgerne, lyder det fra Molslinjen, som forventer, at det større skib og dets påmonterede stabilisatorer kan være mere rolig og stabil, når havet viser sig fra sin værste side.

Derfor glæder det da også Erik Stenby fra Rønne, at der nu er blevet bestilt en ny færge på søvejen til Bornholm.

Erik Stenby fra Rønne hilser den kommende færge velkommen. Han mener, at de nuværende færger vipper alt for meget. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

- Det lyder som en god forbedring, for der er plads til at få noget mere roligt, siger bornholmeren, der ikke er været tilfreds med de færger, som sejler til Bornholm i dag.

For den nuværende hurtigfærge Express 1 ligger bare helt anderledes på det åbne hav, i forhold til de færger, som sejlede til Bornholm, inden Molslinjen overtog sejladsen sidste år, lyder det fra rønneboen.

- Jeg synes, at den nye færge har nogle helt andre bevægelser i forhold til de tidligere færger, vi har haft. Jeg har ikke selv været syg under sejladsen, men skibet bevæger sig bare mere end de færger, der var der før, siger han.

Åge Munk fra Muleby har heller ikke haft de bedste erfaringer med den nuværende færge. For bare 14 dage siden sejlede han selv med Express 1, hvor turen langt fra var rolig.

- Vinden lå på en styrke på 15 meter i sekundet den dag, og det var en rigtig, rigtig grim oplevelse, så det vi har nu er simpelthen ikke godt nok, siger Åge Munk.

Passagerforening: ’Fantastisk nyhed’

Formanden for Bornholms Passagerforening Ann Hartl tager også imod den nye færge med åbne arme.

Hun og de øvrige medlemmer af øens passagerforening har nemlig længe kæmpet for at få en mere stabil færge, som ikke får passagerne til at gribe brækposerne, når bølgerne kaster sig mod skroget på de nuværende færger.

- Det er en fantastisk nyhed. Vi havde selv vurderet, at det ville være svært at levere et nyt skib til Bornholm, så det lyder rigtig godt, og det kan vi kun være tilfredse med, siger Ann Hartl.

Og det er ikke kun meldingen om en ny færge, som får smilet frem hos formanden.

For rederiet har meldt ud, at det agter at installere en såkaldt t-foil stabilisator ombord på den nuværende hurtigfærge Express 1, og derudover vil rederiet undersøge, om det også giver mening at installere en tilsvarende stabilisator ombord på rederiets anden hurtigfærge Max.

- Det viser, at Molslinjens ledelse holder sit ord. De sagde jo, at hvis man kunne forbedre komforten, så ville de installere stabilisatoren, så det skal de have tak for, siger Ann Hartl.

1.600 passagerer på én gang

Den nye færge vil ikke kun betyde en mere stabil og nænsom tur over Østersøen, men den vil også understøtte turisternes stigende interesse for Bornholm.

Sådan lyder vurderingen fra øens turistorganisation Destination Bornholm.

De nuværende hurtigfærger kan tage henholdsvis 1.400 og knap 900 passagerer, mens den nye færge vil kunne medbringe helt op til 1.600 passagerer på en overfart.

Og det betyder mere plads til dem, som har deres daglige gang på Bornholm, og dem som besøger øen, siger Destination Bornholms direktør, Pernille Kofod Lydolph.

- Antallet af besøgende her på Bornholm er vokset, og vi er nu nået til et punkt, hvor kapaciteten er blevet en klapfaktor, og der skal være plads til turister, bornholmere og gods, og det tror jeg, vi får plads til nu med den færge, siger direktøren.

For det kan knibe med at få plads til alle på de nuværende færger i højsæsonen.

- Vi bliver udfordret i dag på højtiderne og sommermånederne, hvor der er rigtig mange, som skal den ene og den anden vej, og jeg tror, at det vil glide langt nemmere med den nye færge, siger Pernille Kofod Lydolph.

FacebookTwitter