Glædelig jul på krisecentret: Ingen kom op at slås eller blev fulde - og så fik vi gaver

Omtrent 200 kvinder skal holde jul på krisecentre landet over. Mange af dem har deres børn med.

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

"Jul i Kvindekrisecenteret" - det lyder måske mest som titlen på en tragisk julekalender.

Men for børn, der er vant til vold og brudte løfter, er julen på landets krisecentre en langt bedre oplevelse, end de er vant til. Det fortæller formanden for de danske kvindekrisecentre, Lene Johanneson.

- Jeg har oplevet børn på krisecentre, der blev meget benovede over, hvordan julen blev holdt. "Der var ingen, der kom op at slås. Der var ingen, der blev fulde. Vi fik gaver." Det havde de ikke oplevet i mange år. De var altid blevet lovet gaver, men der havde aldrig været råd eller overskud til at få dem købt, fortæller hun.

Landets 43 kvindekrisecentre har omtrent 450 pladser - og Lene Johanneson anslår, at over halvdelen af de kvinder, der bor på et krisecenter i julen også fejrer højtiden på stedet. Mange af dem har børn.

- På alle krisecentre holder man en traditionel dansk jul for de kvinder og børn, der ikke har andre steder at gå hen i julen, fordi det sikkerhedsmæssigt uansvarligt for dem at forlade krisecentret, siger formanden for de danske kvindecentre.

Det skyldes, at manden ofte opsøger familien, når julen nærmer sig, forklarer hun.

Nye familietraditioner

Hver morgen i december indtil juleaftensdag vågner børn og mødre på kvindekrisecenteret i Rønne op til en lille kalendergave. Det er blot én af mange tiltag for at skabe julestemning på krisecenteret.

- Kvinder og børn skal have det rigtig godt. De er i et hjem, der ikke er deres eget, så det kræver noget ekstra for os at skabe nogle ekstra gode og hyggelige rammer, så de kan få dét, de er flygtet fra, mere på afstand, fortæller Ingrid Funch Jørgensen, der er leder af kvindekrisecenteret i Rønne.

Hun fortæller, at de kriseramte familier sjældent har ret mange juletraditioner.

- Når vi holder jul med familierne, så spørger vi, hvilke traditioner de har derhjemme. Men meget ofte har de slet ingen traditioner. De gør måske ikke så meget ud af det, eller stemningen er dårlig, så det kan være ligemeget. På den måde kan vi være rammesættende for nogle nye traditioner, siger Ingrid Funch Jørgensen.

Der bor i øjeblikket to familier på kvindekrisecenteret i Rønne.

Ifølge de nyeste tal fra Socialstyrelsen boede der på landsplan i alt 1.749 kvinder og 1.643 på et krisecenter i løbet af år 2015, mens centrene samme år modtog over 13.000 henvendelser om voldsudsatte kvinder.