God integration koster en kop kaffe og lidt tid

De tre Østersø-øer Bornholm, Gotland og Åland hjælper hinanden med at lave god integration.

Hvis de lokale tager sig tid til at mødes med de nye danskere på legepladsen eller ved børnenes fodboldkamp, går integrationen meget hurtigt, lyder erfaringerne fra den svenske ø Gotland. (Foto: Jens ørberg © DR bornholm)

På den svenske ø Gotland står de fastboende i kø for at byde de flygtninge, der har fået asyl i Sverige, velkomne og tage dem med i deres dagligdag.

Og modellen er ganske enkel: De nyankomne bliver matchet med for eksempel en tilsvarende familie på Gotland. Eneste krav er, at de to parter er klar til at tilbringe tid sammen.

- Vi sidder med ved det første møde, men derudover blander vi os ikke. Men tilbagemeldingerne er klare: både de nyankomne og de etablerede gotlændinge er glade for ordningen, siger den projektansvarlige for Hej Gotland, Jenny Lennhammar.

På legepladsen sammen

Typisk gør de nye bekendte ganske dagligdags ting sammen - tager på legepladsen, hvis der er tale om børnefamilier, går på café, ser en film eller en fodboldkamp sammen.

- På den måde bliver de nye svenskere introduceret til livet i både Sverige og på Gotland, og samtidig lærer de etablerede gotlændinge de nyankomnes kultur og baggrund at kende, siger Jenny Lennhammar.

Foreløbig er 25 enkeltpersoner og familier fra blandt andet Syrien blev matchet med svenske familier. Men interessen fra svensk

  • De tre nordiske øer Bornholm, Gotland (Sverige) og Åland (Finland) udveksler gode ideer, når det blandt andet gælder integrationen af flygtninge.
  • Udgangspunktet er at se på, hvordan flygtninge og indvandrere bliver et aktiv for øerne.
  • I dag mødes de på Bornholm til det tredje, fælles to do-seminar for at se på, hvordan man nemmest får de nye borgere med i foreningslivet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.