Tema Grænsekontrol

Grænsekontrol: Gnidningsfri første bustur over Øresund

Første bus mod Bornholm over Ystad afgik mandag morgen uden problemer eller forsinkelser.

Mandag morgen kørte første Bornholmerbus over Øresund, efter Sverige har indført transportøransvar for paskontrollen. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Bornholmerbussen skulle for første gang ved afgangen klokken 7 i morges tjekke sine passagerer for ID.

- Det gjorde chaufføren, og det gik problemfrit og uden forsinkelser. Ingen havde glemt deres ID, siger vognmand Jørgen Andersen.

Også den svenske kontrol på Øresundsbroen forløb godt, og det tog mindre end to minutter.

Fra i dag er blandt andre busselskaberne pålagt det særlige transportør-ansvar, som betyder, at det er busselskabet, der skal sørge for, at alle passagerer har den nødvendige legitimation på rejsen ind i Sverige.

På Bornholmerbussen bliver passagererne bedt om at vise kørekort eller pas, og mere kan man ikke forlange af selskaberne, der ikke har uddannet personale til opgaven, mener Jørgen Andersen.

- Man kan ikke pålægge os et ansvar, som vi ikke kan forvalte. Vi kan ikke undersøge papirernes gyldighed, siger han.

Hvis det svenske politi opdager rejsende uden gyldigt ID, kan transportøren straffes med en bøde på 40.000 kroner. Men det vil Jørgen Andersen se, før han tror det.

- Hvis der opstår problemer, og vi mener, at svenskerne gør noget forkert, så kan vi rejse en sag ved EU-domstolen, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.