Grise-forsøg på Bornholm følges af MRSA-forskere

Det skal undersøges, om antibiotika-fri grise har færre resistente bakterier.

Er der færre multiresistente bakterier hos grise, der ikke har fået antibiotika? Det vil forskerne undersøge. (Arkivfoto) (Foto: © Helge Røjle, DR)

Danish Crowns forsøg med antibiotikafri grise på Bornholm har fanget DTU's og Statens Serum Instituts interesse.

Hos de to smågrise-producenter, der er med i forsøget, holdes nogle af smågrisene fri for antibiotika-behandling fra fødslen.

Og forskerne fra DTU og Statens Serum Institut er netop begyndt at tage prøver i de to bornholmske besætninger i håb om, at prøverne kan hjælpe dem i deres forskning i MRSA og multiresistente bakterier.

Måske færre resistente bakterier

Karl Pedersen, der professor ved DTU, forklarer, at de to besætninger er særligt interessante, fordi der er garanti for, at nogle af grisene har været fri for antibiotika.

- Det, der er interessant for os, er at se, om det, at grisene ikke er blevet behandlet med antibiotika, så også betyder, at der er færre antibiotikaresistente bakterier i forhold til dem, der er blevet behandlet, siger han.

DTU og Statens Serum institut håber, at resultaterne er klar i løbet af næste år.

Amerikansk interesse

Forsøgene med antibiotika-fri grise hos de to smågriseproducenter og tre slagtesvineproducenter følges også med interesse i USA, fortæller pressechef i Danish Crown, Jens Hansen:

- Der bliver brugt meget større mængder antibiotika i en stor del af svineproduktionen i USA, og derfor er der i en gruppe af amerikanske forbrugere utroligt stor bevågenhed omkring at søge produkter, som er fri for antibiotika og andre former for medicin, siger Jens Hansen.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.