Hård tone på folkeskole i Rønne: Der bliver råbt luder og kastet med stole

Skolen har allerede iværksat en række initiativer, som skal dæmme op for et presset arbejdsmiljø.

Skolens ledelse arbejder på at imødekomme det pressede arbejdsmiljø og har allerede iværksat en række initiativer, lyder det fra skolelederen. Arkivfoto (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

Både stole og ukvemsord er blevet kastet rundt i klasselokalerne på Åvangsskolen i Rønne, og det har påvirket lærernes arbejdsmiljø. Det fremgår i hvert fald i Arbejdstilsynets rapporter fra stedet, som har givet skolen to påbud.

Skolens tillidsrepræsentant genkender problemerne, mens skolelederen mener, at ukvemsord og stolekast ikke er en udbredt del af hverdagen.

Ifølge rapporterne fra Arbejdstilsynet har personalet oplevet at blive svinet til af nogle af skolens yngste elever med ord som "fuck dig" og "din luder", hvilket i september var en af årsagerne til, at skolen fik et påbud på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Skolen fik også et påbud i april 2016 af samme årsag.

Arbejdstilsynet vurderede i forbindelse med begge påbud, at arbejdsmiljøet udsatte lærerne for en sundhedsmæssig risiko.

Og selvom det seneste påbud blev givet i september 2017, er de udadreagerende børn stadig et problem, lyder det fra Jan Frejlev, tillidsrepræsentant for lærerne på Åvangsskolen.

- Når nogle af eleverne møder i skole, er de ikke klar til en skoledag. Der kan være sket noget derhjemme, eller de er følelsesmæssigt udfordret, så de bliver forstyrret af at skulle følge den målstyrede undervisning som følge af den nye skolereform. Når de føler sig pressede, vil mange af dem bruge en masse grimme ord og måske trappe konflikten op, siger han.

Og det haltende arbejdsmiljø tærer på lærerne, siger han:

- Det sker, at nogle (af lærerne, red.) græder over, at det har været en dårlig dag eller drømmer om arbejdet om natten. Nogle må have en dag eller to, hvor de lige får lov til at sunde sig, siger han.

Skoleleder: Vi har sat mange ting i værk

Siden påbuddene blev givet, er der dog allerede sket en hel del for at imødekomme det pressede arbejdsmiljø, fortæller Åvangsskolens leder, Susanne Dam, der siger, at den voldsomme adfærd ikke er dagligdagen på skolen.

Skolen har forsøgt at dæmme op for problemerne blandt andet ved at få lærerne til at indgå i teams, hvor underviserne kan være sammen om at håndtere de sværeste børn, lyder det fra skolelederen.

- Vi kan ruste lærere og pædagoger i teams, så man er fælles om de her børn. Det, vi har boostet i år, er vores team-samarbejde. Vi har lagt meget mere fælles forberedelse ind og har skabt tid til, at lærerne skal arbejde sammen om det her, så man føler sig forpligtet af årgangens børn og ikke bare lukker sig om sin egen klasse, siger Susanne Dam.

Der bliver stadig arbejdet for at finde flere løsninger på at imødekomme det pressede arbejdsmiljø, lyder det fra skolens leder:

- Vi forsøger at lytte til medarbejdernes behov for at se, hvad de gerne vil have ændret, og så må vi se, hvad vi kan gøre i det kommende skoleår, siger hun.

Åvangsskolen skal efterkomme Arbejdstilsynets påbud senest i marts, hvorefter tilsynet vil gå ind og undersøge, om arbejdsmiljøet reelt er blevet bedre.

Facebook
Twitter