Handicappede er slået år tilbage i ligestilling

Handicaporganisationerne skal igen kæmpe for nogle muligheder, de troede var sikret.

- Vi har ikke gjort det godt nok, når tingene går ned ad bakke, erkender Thorkild Olesen, der er formand for både Dansk Blindesamfund og Danske Handicaporganisationer.

Det er blevet langt sværere at være handicappet i Danmark, lyder meldingen fra flere store handicaporganisationer.

De oplever, at de er slået år tilbage i deres kamp og igen skal til at kæmpe for rettigheder, som de troede var sikret.

Handicaporganisationerne peger på tre konkrete ting, der har sat ligestillingen af handicappede tilbage. Det er den nye fleksjobsordning, reformen af førtidspensionen og senest kontanthjælpsloftet.

Henrik Stilling, der er formand for LEV Bornholm, siger, at hans organisation skal genopdage sin rolle som forkæmper for handicappedes rettigheder:

- Meget kort kan man sige, at der er sket en forandring i den måde, man behandler udviklingshæmmede og også fysisk handicappede på.

- En lang række kommuner har set en fordel i at spare penge på handicapområdet, og som forening må vi arbejde på at forbedre de forhold, siger Henrik Stilling.

Handicappedes rettigheder og muligheder er blevet presset over en årrække, mener Thorkild Olesen, der både er formand for Dansk Blindesamfund og paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer.

Han siger, 2010'erne blev starten på trange tider. Og han indrømmer, at handicaporganisationerne måske ikke har gjort det godt nok:

- Men det er også en del af en samfundsudvikling, hvor vi har oplevet at blive hængt ud og kaldt for gøgeunger. Så der er et helt nyt syn på mennesker med handicap - og det tror jeg er en del af forklaringen på, at det er gået som det er, siger Thorkild Olesen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk