Havørred truet af ulovligt fiskeri

På Bornholm oplever man problemer med ulovligt fiskegarn.

Ulovligt fiskegarn er et problem langs kysterne på Bornholm. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

Den unikke bornholmske havørred er truet af ulovligt fiskeri. Her oplever man nemlig, at fiskegarn enten står for tæt på kysten, er for langt eller er gemt nede i vandet uden afmærkning.

Det fortæller formanden for Bornholms Sportsfiskerforening, Simon Rømer.

- Ørrederne samler sig langs de bornholmske kyster nu og venter på at komme op for at gyde. De bliver så fanget i nogle af de her garn, siger Simon Rømer og fortsætter:

- Det, synes vi, selvfølgelig er ærgerligt, når vi går og laver vandplejearbejde, restaurerer åer og gør klar til gydebanker. Når ørrederne så skal op for at formere sig, så bliver de fanget før tid.

Simon Rømer fortæller, at man som almindelig fritidsfisker må bruge tre garn, som samlet set måler 135 meter. Men han har set tilfælde, hvor der er sat 1.000 meter garn ud.

- Som fritidsfisker har du lov til at fange fisk til eget forbrug. Vi har en regel her på Bornholm, som siger, at man maksimalt må fange tre havørreder per mand per dag. Jeg tvivler på, at hvis du sætter 1.000 meter garn, at det så kun er til eget forbrug, siger han.

Færre ulovlige fiskeriredskaber tages i bevaring

Og det er ikke kun på Bornholm, at det ulovlige fiskegarn er et problem. Selvom der generelt er et fald i ulovlige fiskeriredskaber, er der stadig meget at komme efter. Det fortæller Arne Madsen, der er fiskeriinspektør ved Landbrugs- og Fiskerstyrelsen.

- Vi har stadig for mange ulovlige fiskeredskaber langs kysterne. Men det er da positivt, at vi ser en reduktion i antallet af ulovlige redskaber.

Ifølge Landbrugs- og Fiskeristyrelsen blev 2.365 redskaber i 2014 taget i bevaring. I 2016 var det tal 1.609. Det svarer til et fald på 24 procent. Kontrollørerne tager fiskeredskaber i bevaring, hvis de eksempelvis er ulovligt placeret eller mangler mærkning og identifikationsoplysninger.

- Det typiske problem med garn er, at det er placeret et sted, hvor man ikke må fiske med garn. Det kan enten være i fredningsbælter eller indenfor en 100 meters-zone, vi har langt vores kyster, siger Arne Madsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.