Helles behandling er 230 kilometer væk: Tusindvis må rejse langt efter sygehuset

Hvert år skal flere tusinde patienter rejse langt for at få behandling på sygehus.

Helle Andersen fra Aakirkeby på Bornholm lider af sklerose, og det betyder, at hun må rejse fra Bornholm til København for at blive scannet, få medicin og snakke med specialister. (Foto: Søren Peter Ølholm Knudsen © (c) DR Bornholm)

Når Helle Andersen fra Aakirkeby på Bornholm skal have medicin for sin sklerosesygdom, skal hun berede sig på en lang tur.

Hun må nemlig rejse fra Bornholm til Rigshospitalet for at få den medicin, der skal til for at behandle hendes uhelbredelige sygdom.

Det er en rejse på omkring 230 kilometer. En rejse som dækkes af Region Hovedstaden, men som koster hende tid.

- Jeg står op om morgenen klokken halv fem, og så er jeg hjemme omkring klokken halv ni om aftenen, og jeg bliver rigtig træt af det også flere dage efter, siger hun.

Helle Andersen er langt fra den eneste, som rejser over for at få behandling for sin sygdom.

En foreløbig opgørelse fra Helle Andersens lokale hospital, Bornholms Hospital, viser, at der sidste år blev foretaget knap 41.000 enkeltvejs patientrejser til Region Hovedstadens øvrige hospitaler.

Det er en stigning på omkring 2.000 patientrejser i forhold til 2017.

Og på Nykøbing Falster Sygehus blev der sidste år fragtet knap 27.000 patienter væk fra hospitalets dækningsområde for at få behandling andetsteds.

Vejen til lægen går igennem Sverige

Helle Andersen har været tilknyttet de københavnske hospitaler siden 2009. Hospitalerne råder over nødvendige neurologer, der skal supervisere hendes behandling. Det har betydet, at hun i en periode har måttet rejse over mindst én gang om måneden for at få medicin, scanninger og lægesamtaler.

Selvom Helle Andersen har mulighed for at tage flyet, som kan fragte hende til København på omkring 35 minutter, er det svært for hende at nå ud i Bornholms Lufthavn uden egen bil, og derudover kan det være svært at få flyafgangene til at hænge sammen med sygehustiderne.

Derfor må rejsen ofte gå via bus fra Aakirkeby, som fragter hende og andre patienter ombord på færgen til Ystad i Sverige og videre mod København.

Når hun endelig ankommer til sygehuset, er der gået over tre timer, og dernæst kan der være flere timers ophold i venteværelset.

Men er det ikke fint nok, at du må rejse for at blive behandlet af den specialist, som faktisk ved noget om din sygdom?

- Jeg kan godt forstå, at man skal rejse for at blive scannet og tale med en specialist på den anden side af vandet, men når man skal have medicin, så synes jeg, at man godt kan lave det på Bornholms Hospital. Der er jo sklerosesygeplejersker til at give den dér, mener Helle Andersen.

Svært at komme uden om patientrejser

Bornholms Hospital erkender direktør Annemarie Hellebek, at det langt fra er optimalt, at patienterne skal rejse hele vejen til København for at få behandling.

Men det er sådan landet ligger, når patienter er tilknyttet et mindre sygehus i et lille samfund som Bornholm. Der er simpelthen ikke arbejde nok for speciallægerne i et område med 40.000 borgere, forklarer hun.

Og det går da også hårdt ud over patienterne, siger Annemarie Hellebek, der påpeger, at patienterne risikerer at være ringere stillet i forhold til de patienter, der har et større sygehus i nærheden.

- Det giver en dårligere service for de patienter, der skal rejse frem og tilbage, og vi ved, at der er nogle patienter, som fravælger rejsen, fordi det er for hårdt for dem, så der er simpelthen nogle patienter, som ikke får behandling, siger hun.

Bornholms Hospitals direktør Annemarie Hellebek anerkender, at patientrejserne kan være belastende for patienterne. (Foto: Bornholms Hospital)

Derfor forsøger hospitalet at sænke antallet af patientrejser ved i større omfang at benytte sig af blandt andet videokonsultationer, hvor læge og patient kan tage den nødvendige samtale over nettet.

Derudover forsøger hospitalet at få speciallæger til at besøge hospitalet flere gange om året, så patienterne kan tilses på det lille hospital i Rønne.

- Det er noget nemmere for patienten, lyder det fra hospitalsdirektøren.

Flere patienter skal skånes for flere rejser

Ifølge paraplyorganisationen Danske Patienter er der stadig flere patienter fra landets yderområder, som må rejse, fordi der ikke er speciallæger på de mindre regionale sygehuse.

- Det er en del af den specialisering, der har været, hvor man har samlet behandlingerne på færre og større sygehuse. Derfor ser vi også flere patientrejser, og det er selvfølgelig en udfordring, som skal løses, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

Organisationen mener, at løsninger som dem, der bruges på Bornholms Hospital med videokonsultationer og udgående speciallæger, i højere grad skal præge de fjerne kanter af sundhedsvæsenet.

På den måde kan patienter i yderområder i højere grad slippe for de lange rejser.

Direktør i Danske Patienter Morten Freil mener blandt andet, at hospitalerne i højere grad skal benytte sig af eksempelvis videokonsultationer, da det kan skåne patienterne for den lange rejse til de større sygehuse. (Foto: Danske Patienter)

Facetime skal få færre patienter til at rejse

Politikerne i Region Hovedstaden anerkender Danske Patienters ønske om at gøre mere for at nedbringe antallet af patientrejser.

Det siger formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), som også påpeger, at der er sat tiltag i gang, der skal få færre patienter til at tage den lange tur fra Bornholm til København.

Sidste år satte regionen i alt seks millioner kroner af til projektet 'Digital Ø', der over de næste fire år skal få flere patienter til at tage samtalen med lægespecialister via nettet frem for at sidde ansigt til ansigt.

Eksempelvis ved brug af Facetime, som er præinstalleret på iPhones.

- Det er et klart mål at nedsætte antallet af patientrejser, men det skal selvfølgelig ske på en måde, så patienterne fortsat kan føle sig trygge, siger Sophie Hæstorp Andersen.

De første 1,5 mio. til "Digital Ø" er blevet givet i år, hvorefter resten gives de næste tre år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), som i stedet henviser til Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Det har ligeledes ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff eller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

FacebookTwitter