Hold øje med den kæmpe fugl: Ynglende traner har kastet deres kærlighed på Danmark

Op mod 200 tranepar har sommerkvarter på Bornholm og i Nationalpark Thy.

I det store vildtreservat Ølene på det sydlige Bornholm spankulerer tranerne fornøjede rundt og lader sig se i løbet af sommeren. Der er flere fugletårne, hvis man vil spejde efter den store fugl. (Foto: Carsten Andersen © (c) DR)

Det er svært ikke at blive imponeret, når man ser en flok traner i vand til knæene en tidlig forårsdag - eller en flok traner på en efterårsmark.

Men efterhånden kan vi også stoppe op og nyde synet af den 1,5 meter høje fugl med et endnu bredere vingefang i løbet af sommeren.

Før år 2000 var der kun ganske få ynglende tranepar her i landet, men siden er antallet af traner, der stopper i Danmark på deres vej fra vinterpladserne i Spanien og Frankrig, vokset hurtigt.

Ornitolog Carsten Andersen har talt ynglende tranepar på Bornholm i mange år. I 2000 var der 5 par. I 2018 er der mere end 60 par. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)

Mere end 200 tranepar yngler efterhånden i Danmark - langt de fleste har enten slået sig ned på Bornholm eller i Nationalpark Thy, mens ganske få par prøver lykken på Fyn og Sjælland.

Indtil videre vinder Bornholm som det bedste sted for traner at få unger på vingerne - og eftersom traner vender tilbage til det sted, hvor de oprindeligt hakkede sig ud af ægget, er bestanden vokset meget hurtigt her.

- Før i tiden var det lidt nemmere at være trane-koordinator. I 2000 var der fem par på Bornholm - i dag er der over 60 par, siger ornitolog Carsten Andersen fra Dansk Ornitologisk Forening på Bornholm.

Traner bygger deres rede på en tue i vandhuller. Det har de mulighed for mange steder i landet. Men modsat blandt andet Nationalpark Thy er der ingen ræve på Bornholm, og dermed har ungerne en langt bedre chance for at komme på vingerne der end de fleste andre steder i Danmark.

Tranerne er gået fra at være meget sky fugle til at have vænnet sig til mennesker. Derfor er de også nærmest blevet turistattraktioner, både når de trækker, og når de spankulerer rundt og æder - gerne med ungerne på slæb.

Facebook
Twitter