Honningtørke: Tørre blomster giver tomme honningglas

Tørken rammer naturens flyvende honningproducenter og deres ejere.

Den tørre sommer giver ikke glade bier - Blomsterne bliver ikke rigtig til noget, og det går ud over sommerens honninghøst. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er hverken rart at være en honningbi eller honningelsker det næste stykke tid.

For de små honningproducerende insekter har det nemlig svært med den landsdækkende tørke, og tørken går også ud over os, som nyder en honningmad i ny og næ.

Tørken udtørrer nemlig blomsterne, og det gør det svært for bierne at passe deres arbejde, lyder det fra Danmarks Biavlerforening.

- Langt de fleste blomster er afblomstret eller tørret væk, og det, der sker, inden blomsterne visner, er, at de stopper nektarproduktionen, og det er jo nektaren, som bierne indsamler, siger sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, Rune Havgaard Sørensen.

Honning består som bekendt af nektar, og når det kniber med at indsamle blomstersaften, går det ud over biavlernes mulighed for at fylde honning-glassene, der står i gårdbutikkerne og supermarkederne.

Faktisk vurderer biavlerforeningen, at der på grund af tørken og en stigende efterspørgsel på dansk honning kommer til at mangle noget af den søde masse senere på året.

- I de seneste to år har vi haft en ringe høst, så derfor håbede vi også, at vi ville få en meget stor høst i år, og rigtig mange steder melder om en god forårshøst, men desværre er det blevet udlignet her over sommeren, siger Rune Hovgaard Sørensen.

Det er også situationen på Bornholm, hvor der næsten ikke er noget honningproduktion, fortæller næstformand i den bornholmske biavlerforening, Bjarne Westerdahl.

- Nu fik de fleste honningavlere en god forårshøst af honning, så vi har meget forårshonning, men sommer og sensommer giver næsten ingenting, siger næstformanden.

Derfor opfordrer han borgere til at holde gang i deres frugttræer, så bier og andre insekter kan få sig en bid "brød", når de nu ikke kan mæske sig i blomsternes livgivende nektar.

Bierne får vintermadpakke

Heldigvis er biavlerne også godt i gang med at sikre deres biers overlevelse her i tørken med en sød madpakke her i sommervarmen.

En madpakke som kan bestå af sukkervand, glukose og andre søde ting, som biavlerne tilføjer til deres bistader, så bierne kan overleve.

Men det er en madpakke, som egentlig var tiltænkt de mere barske tider senere på året, siger Rune Havgaard Sørensen.

- Det, vi ser flere steder i landet, er, at biavlerne er i gang med at tage den sidste honning fra bierne og give dem deres vinterfoder. Det er en proces, som normalt starter i august, men nu ser vi, at biavlerne allerede gør det, siger Rune Havgaard Sørensen.

Facebook
Twitter