Ifølge Lidl skulle reklamemåge have besøgt butikken gennem tre år – fuglen er bare kun et år

Biolog går i rette med populært Facebook-opslag fra Lidl.

Dette billede, som angiveligt skulle vise en tre et halvt år gammel måge, gik viralt i denne uge, da Lidl Danmark i et Facebook-opslag fortalte, at fuglen havde været fast besøgende ved en butik på Bornholm. Men mågen er slet ikke så gammel, som Lidl siger, at den er. (Foto: Esben Ørberg)

"God humor Lidl?? Handler han lidt hos jer, og betaler han så med mågebilepay??"

Sådan lyder bare en af de tusindvis af kommentarer, som i skrivende stund står under Lidl Danmarks Facebookopslag fra i onsdags.

Her bragte butikskæden et opslag med et billede af mågen Mågens, der ifølge kæden skulle have været fast inventar ved en af kædens butikker på Bornholm igennem flere år.

I opslaget skriver Lidl, at Mågens har gæstet butikkens parkeringsplads i Rønne siden butikken åbnede i maj 2017, hvor den ”mågske nogle gange har gået rundt i slowmågetion”, som det står i opslaget.

Lidl skriver selv, at Mågen har besøgt butikken igennem tre og et halvt år, selvom der nærmere er tale om to og et halvt år, når man regner tilbage til maj 2017.

Opslaget er siden udgivelsen gået viralt med flere end 300 delinger, omkring 1.700 kommentarer og knap 8.000 reaktioner i form af blandt andet grinende smileys, hjerter og likes.

Spraglede fjerdragter tilhører ungfugle

Foruden det med regnefejlen er der bare ét problem ved det populære opslag, lyder det fra biolog og naturformidler Vicky Knudsen, der selv tweetede om opslaget forleden.

- Det er et genialt opslag, fordi der ikke er noget bedre end mågejokes, men problemet er bare, at Mågens ikke er tre et halvt år, siger Vicky Knudsen.

For selvom det typisk er svært at vurdere, hvor gamle måger er, så er Mågens et særligt tilfælde, forklarer Vicky Knudsen.

Mågens' spraglede fjer matcher nemlig den fjerdragt, som en et-årig måge flyver rundt med. Fuglen have haft sølvgrå fjer på kroppen og et gult næb med en lille rød prik, hvis den skulle have været 2,5 eller 3,5 år, forklarer Vicky Knudsen.

- I bund og grund er det en måge, som skulle have drukket af ungdommens kilde, hvis den skulle være tre et halvt år, siger Vicky Knudsen.

Lidl har ikke ansat professionelle ornitologer

Hos Lidl erkender kommunikationschef Morten Vestberg, at man ikke havde undersøgt fuglen nærmere, inden opslaget blev lagt ud på kædens Facebook-side.

- Vi er ikke professionelle ornitologer, siger han.

Kommunikationschefen forklarer, at der er tale om en misforståelse, da det ikke er Mågens, som er på billedet, men i stedet fuglens fætter "Mårten", som altså er yngre end den, butikskæden troede billedet var af.

- Vi er glade for der nu er fulgt op på det, og vi vil selvfølgelig straks rette opslaget til. Det er en lille sjov historie, som vi har bragt, fordi vi synes, at den var sød, siger han.

FacebookTwitter