Ildsjælene brænder for de fredede huse

Fotograf Suste Bonnén udgiver i dag en bog om fredede huse rundt om i Danmark. Hun mener, at ejerne af landets 9000 fredede huse er ildsjæle, som bevarer Danmarks kulturarv.

Fotograf Suste Bonnén ejer selv det fredede "Karnaphuset" i Rønne på Bornholm. (Foto: DR Bornholm © DR)

Man kan sagtens blive forelsket i et hus. Det oplevede fotograf Suste Bonnén, da hun for nogle år siden købte et fredet hus i Rønne på Bornholm.

Det har inspireret hende til at lave bogen "De bevarer Danmark - kærlighed til fredede huse", som udkommer i dag på forlaget Frydenlund.

Suste Bonnén har besøgt fredede ejendomme og deres ejere over hele landet. Lige fra Skagen til Bornholm, fra Ribe til Vemb, fra Aarhus til København og fra godser og gårde på Fyn og Sjælland til husene på Christiansø.

Vi kan komme til at elske vores huse

- Mine egne år i Karnaphuset i Rønne har lært mig, hvor højt vi mennesker kan komme til at elske vores huse. Det er denne kærlighed, jeg gerne vil formidle videre, siger Suste Bonnén.

Bogen beskriver over 40 fredede huse i billeder og tekst, men Suste Bonnén har først og fremmest fokus på de mennesker, der bor i husene.

- For at et hus kan få ånd og sjæl, skal det beboes. I Danmarks 9000 fredede huse arbejder en række ildsjæle med at bevare og forny husets ånd. De passer på, maler, kalker og bygger op, mens de tager sig af Danmarks kulturarv, fortæller Suste Bonnén.

Arkitektur handler om følelser

Hun understreger, at arkitektur handler om følelser, og at man derfor sagtens kan forelske sig i et hus og dets ånd og sjæl.

-  Nogle har arvet kærligheden til en gård fra familien, og nogle har spinket og sparet for at købe et gammelt byhus. Så er der de store fonde, som vælger at interessere sig for bygningsværker af en størrelse, som ikke mange andre kan løfte, skriver Suste Bonnén i bogens forord.

Hun fremhæver, at fredningsmyndighederne vælger husene ud fra historiske, arkitektoniske kriterier og "umistelige værdier".

- Vi ser dem sjældent, alle disse mennesker som skaber nyt liv i de fredede huse. Det er lige meget, om det er ejere eller lejere, tømrere eller godsejere, restaureringsarkitekter eller fondsdirektører. Trangen til at værne om de umistelige værdier er den samme, og de bevarer Danmark, understreger, Suste Bonnén.

Facebook
Twitter