Iskoldt 'lykkeboost': Flere giver sig selv et frivilligt kuldechok

Vinterbadning er et hit. Siden 2009 er antallet af vinterbadere firdoblet.

Vinterbadeklubben "Den varme viking" oplever, ligesom mange andre badeklubber i landet, en stigende interesse for at kaste sig i det kølige vand. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Selvom der er mange, der gyser over tanken at hoppe i vandet på denne tid af året, så har der aldrig været flere, der dyrker vinterbadning.

Sidste år var der i alt 44.563 medlemmer fordelt på 130 vinterbadeklubber landet over. Til sammenligning var der knap 11.000 medlemmer fordelt på 17 klubber tilbage i 2009.

Det viser den seneste opgørelse fra Vinterbader, som er en paraplyorganisation for landets vinterbadeklubber.

En af de klubber, som har oplevet en fremgang i antallet af medlemmer, er Hasle Badeklub på Bornholm, der under navnet "Den varme viking" samler 206 badeglade bornholmere, hvilket er en stigning på 76 medlemmer siden januar 2018.

I denne kolde vintertid kunne man ellers godt tro, at det langtfra er det kolde vand, der trækker folk til, men det er faktisk en form for wellness og ikke mindst et energiboost. Det fortæller Marianne Lind, som er en af de medlemmer i Hasle, der trækker i badetøjet, når folk trækker i vintertøjet:

- Det giver mig energi, og det udskiller nogle endorfiner og adrenalin, så man bliver lidt høj af det, og det giver mig et ”lykkeboost” og energi til resten af dagen, så det kan anbefales, siger hun kort efter, hun selv har taget sig en dukkert i det fire grader kolde vand.

Har nået grænsen

Det er ikke kun på Bornholm, hvor der efterspørges gåsehud.

Faktisk er vinterbadningen blevet så populær, at den største vinterbadeklub i Danmark, "Vikingeklubben Jomsborg" i Aarhus, måtte stoppe sit optag af nye medlemmer for godt to år siden.

Vandet ved Hasle havn er helt ned til fire grader varmt, men den lave temperatur er ingen hindring for de garvede vinterbadere. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Der var simpelthen ikke plads til flere end de 9.500 medlemmer, som i dag betaler kontingent til klubben, siger klubbens formand Torben Iversen.

- Hvis vi åbnede op for nye medlemmer, kunne vi sagtens komme op på 12 - 13.000 medlemmer, men det har vi simpelthen ikke plads til, siger han.

Derfor overvejer klubben nu at udvide sine lokaler nord for Aarhus Lystbådehavn, men det ligger stadig lidt ude i fremtiden, siger Torben Iversen, der dog ikke har et bud på, hvorfor vinterbadningen bliver mere og mere populær.

Det har man til gengæld i vinterbadeklubben "Den varme viking” på Bornholm. Klubbens kasserer, Githa Jartoft, mener, at det hænger sammen med en større opmærksomhed på den alternative dukkert:

- Der har over de seneste ti år været fokus på vinterbadningen, og det er blevet mere og mere populært. Folk tør kaste sig ud i det kolde vand, og så har vi selv en sauna, som man kan gå ind i bagefter, og det lokker også folk til, siger hun.

Kulde giver velvære

En anden forklaring på vinterbadningens popularitet skal ses i den tid, vi lever i. I de senere år er det blevet mere populært at pleje kroppen med eksempelvis yoga, mindfullness-kurser og besøg i det lokale fitnesscenter, og vinterbadning spiller i høj grad ind i den tendens, mener livsstilsekspert Henrik Byager.

Når vinterbaderne har taget sig en dukkert, kan de efterfølgende sætte sig i den varme sauna for at få varmen. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

- Vinterbadning er ikke bare en badetur. Det er ligesom at få nulstillet systemet og få renset ud, og så bliver det en del af livsstilen.

Desuden påpeger Henrik Byager, at det stigende antal vinterbadere kommer samtidig med, at der er blevet sat mere fokus på vinterbadning i eksempelvis København og Aarhus, hvor kommunerne har været med til at understøtte interessen med ordentlige faciliteter såsom badebroer og saunaer.

Men livsstilseksperten regner ikke med, at vinterbadningens popularitet fortsætter i samme tempo, som trenden har gjort i de seneste ni år:

- Jeg tror godt, at den kan fortsætte lidt endnu, men så tror jeg, at det når et leje, hvor der er nogen, der bliver hængende, mens andre kaster sig over en anden trend, og dem er der mange af, siger Henrik Byager.

Vinterbadesæsonen strækker sig fra oktober måned og frem til maj måned.

Facebook
Twitter