'Jeg bliver den sidste': Fiskerierhvervet på Bornholm nærmer sig slutningen

Regeringen er nu klar med 50 millioner til de bornholmske fiskere, der vil pensionere deres både.

Henning Finne står her på sin kutter Tina, der ligger i Hasle Havn. (Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen)

Ivar Jensen på 64 år har været fisker på kutteren Else 2 i 50 år.

Nu ligger Else stille i Søndre Bådhavn i Rønne.

- Fiskeriet går flere generationer tilbage. Og det slutter nu. Jeg bliver den sidste. Det er ikke sjovt at tænke på, siger han.

Ivar Jensen i 2019 med en torsk i hånden foran sin kutter. (© Ivar Jensen)

Den nu tidligere fisker Ivar Jensen var for berørt til at tage med ud og vise sin kutter frem, men fortæller over telefonen, at han ikke ser anden udvej end at søge den ophugningssøtte, som fiskeriminiser Rasmus Prehn (S) nu tilbyder de trængte østersøfiskere.

I dag kom det nemlig frem, at de danske fiskere i Østersøen snart kan søge fra en pulje på 50 millioner kroner til at sende deres både på pension.

Og hvis Ivar Jensen siger ja til støtten, betyder det et definitivt farvel til kutteren Else og livet som fisker.

- Der er ikke længere noget alternativ. Jeg må ikke fiske nu, så der er ikke andet end ophugning tilbage, siger han.

Udover Ivar Jensen er der i Bornholms og Christianøs Fiskeriforening 27 aktive medlemmer og ifølge formand Thomas Thomsen, vil 26 af medlemmerne søge ophugningsstøtte.

Det vil betyde, at fiskerne sender deres kuttere til skrot og i en endnu uvis udstrækning bliver kompenseret for deres tab.

Fiskekvoterne har gjort det svært at være fisker

Henning Finne er én af de 26 erhvervsfiskere på Bornholm, som vælger at vinke farvel til båden i havnen og søge om ophugningsstøtte. For fiskeren er det et svært men nødvendigt valg, som han har truffet.

- Jeg har haft kutteren siden 1988, så det bliver vemodigt, når jeg skal sige farvel til den, siger han.

Henning Finne er en af de fiskere fra Bornholm, som vil søge regeringens ophugningsstøtte. (Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen)

Ifølge den tidligere erhvervsfisker er det fiskekvoter på laks og især torsk, som har gjort det umuligt for ham at leve som erhvervsfisker.

Torsk giver cirka 25 kroner per kilo, men grundet fiskekvoterne, kan fiskere som Henning ikke fange mange torsk. Til gengæld må fiskere frit fiske skrubber, men de giver kun omkring 2-4 kroner stykket.

- Da der i 2021 blev taget 88 procent af min kvote af torsk, så tænkte jeg, "så er det fandme slut", siger Henning Finne.

  • Henning Finnes fiskekutter, Tina.
  • Henning Fisker er her gået ombord på kutteren Tina, som han har haft i 34 år. Nu har han besluttet sig at søge den kompensation, som regeringen har stillet i udsigt. (Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen)
  • Fiskekutteren Tina ligge Hasle Havn. (Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen)
  • Ombord på kutteren Tina. (Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen)
1 / 4

Fiskekvoterne er vedtaget for at forbedre et presset havmiljø i Østersøen.

Det har mange fiskere som Henning Finne forståelse for. Dog forstår han ikke, hvorfor man ikke regulerer på den bestand af sæler omkring Østersøen som ifølge de bornholmske fiskere er skyld i de lave bestande af torsk og laks i Østersøen.

- Tænk sig engang, at vores politikere og organisationer kan slå et helt erhverv ihjel uden at regulere sælerne, siger Henning Finne.

Den længe ventede ophugningstøtte

Ventetiden for ophugningsstøtten har været lang for de bornholmske erhvervsfiskere. Det mener formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen.

Formanden er dog glad for, at der endelig er udsigt til kompensation for fiskerne, og at fiskeriministeren har fundet i alt 50 millioner i ophugningsstøtte.

Men han mener ikke, at det er nok.

- Vi har ikke kunnet fiske torsk rundt omkring Bornholm siden 2019, så den her støtte falder på et tørt sted. Der er fiskere, der er gået fra hus og hjem, og andre er hårdt pressede. Det siger jo sig selv, når der stadig skal betales renter og afdrag, og du ingen indtjening har, siger han.

(ARKIV) 4, 3 kilo torsk bliver fanget fa lystfisker, imens den er i færd med at spise en sild. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

I Fiskeriforeningen har man regnet med, at de 26 ud af 27 aktive medlemmer vil søge kompensation for 46 millioner kroner, der er regnet ud fra den enkelte kutters forsikringssum minus 15 procent. Og derfor havde man gerne set en større sum penge, da der er andre fiskere i Østersøen end dem fra Bornholm.

Få fiskere forsøger at holde drømmen i live

Hvis du tager til Bornholm og spiser på et af røgerierne vil intet af det, du bestiller, være fanget omkring Bornholm. Og den virkelighed er fiskerne efterhånden ved at være bekendt med. Men det var nok de færreste fiskere, der kunne have forestillet sig, at det ville ende sådan.

Tilbage i 80'erne blev der trukket torsk op fra Østersøen i tonsvis ud fra de bornholmske kyster. Det var med længder øens største erhverv og ifølge flere fiskere sad pengene løst, og store huse blev bygget som bevis.

Havnene bugnede med fiskekuttere, og det var øens identitet. En af de største havne var Nexø på den bornholmske østkyst.

Nexø Havn 1982 / Nexø Havn 2022 (Foto: © Nexø Museum, Nexø Museum / Foto: © Johanne Rolskov Albrecthsen, Johanne Rolskov Albrecthsen)

En af de fiskere, der har holdt til i Nexø Havn og set kutterne forsvinde en efter en, er Mathias Stark. Han er 32 år og har været fisker i 15.

- Min bror og jeg har fisket, siden vi gik ud af 9. klasse. Og nu er vi vist nogle af de eneste, der stadig lever af at fiske på Bornholm, siger han.

Men brødrene lever ikke af fiskeri omkring Bornholm. De tager på skift til Nordjylland, hvor deres fælles kutter Christine Michelle ligger til. Og turen har de taget siden 2019, hvor Europa-kommissionen forbød fiskeri efter torsk i de mest berørte områder af Østersøen og derudover indførte kraftige fiskekvoter.

Siden da har det ifølge de bornholmske fiskere været tæt på umuligt at gøre fiskeriet til levebrød omkring Bornholm. Og selvom regeringen nu forsøger at imødekomme de bornholmske fiskere med en økonomisk håndrækning og en vej ud af fiskeriet med skindet på næsen, er det ikke noget, Mathias Stark bider på.

- Vi kommer ikke til at søge den ophugningssøtte. Jeg vil hellere have bedre vilkår at fiske under. Vi vil jo gerne fiske 35 år endnu, siger han.

Fordobling af ophugningsstøtte i Østersøen

Det er regeringen sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der er blevet enige om fordelingen af yderligere 25 millioner, så der i alt er 50 millioner kroner til ophugningsstøtte af de overskydende midler fra Den Europæiske Hav og Fiskerifond.

Fiskeriminister Rasmus Prehn udsendte en pressemeddelelse om den kommende kompensation i morges, men har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

I pressemeddelelsen skriver han blandt andet.

- Med aftalen tilgodeser vi blandt andre fiskerne på Bornholm, som i stor stil har givet udtryk for at ville søge ophugningsstøtte. På den måde sikrer vi, at de bornholmske fiskere kan forlade erhvervet nogenlunde tørskoede.