Julen blev båret ud med pragt og stjernemesse

150 bornholmere gik med i helligtrekongers-procession gennem Rønne, mens op mod 350 mennesker deltog i den efterfølgende stjernemesse.

Stjernebæreren og de tre vise mænd med guld, røgelse og myrra gik i spidsen for den store helligtrekongers-procession gennem Rønne. Nu er julen slut. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

I aftes sluttede julen officielt - i hvert fald på Bornholm.

Omkring 150 mennesker med flagermuslygter i hænderne gik nemlig med i den traditionsrige Helligtrekongers-procession fra Bornholms Museum til Sct. Nicolai Kirke i Rønne med en stjernebærer og de tre hellige konger Caspar, Melchior og Balthazar i spidsen.

De tre vise mænd og stjernebæreren var flankeret af en kirkens præster, og de blev sunget gennem byen, hvor alle sang med på Dejlig er den himmel blå.

300-400 mennesker i kirke

I kirken blev de mange bornholmere så mødt af mindst lige så mange, der sprang processionen over, men som var med til at slutte julen med en særlig stjernemesse.

Rønne er et af de steder i Danmark, hvor man har taget den gamle katolske tradition op - og på Bornholm foregår det med en ægte Helligtrekongers-stjernestage fra den tid, hvor julen overalt blev afsluttet med procession, stjernemesse og tregrenet lys med krudt, der eksploderede, når lyset var brændt ned og dermed markerede, at julen var slut.

Kåber fra Bornholms Theater

De tre vise mænd var selvfølgelig iført flotte kapper og hovedbeklædninger - syet af skrædderne på Rønne Theater - og forsynet med kar til guld, røgelse og myrra. Også stjernebæreren er klædt behørigt på af Rønne Theater og får altså lov til at sætte sit lys i den gamle stjernestage.

Processionen fandt sted for 13. år i træk, og den bliver mere og mere populær.

Processionen finder sted Helligtrekongers Aften, så julens sidste dag er altså i dag. I morgen er Knud Hertugsdag, og her begyndte alt dagligdagsarbejdet igen i gamle dage. Derfor har man på Bornholm også altid sagt om Knud, at han kjører julen ud.