Kampen om Danmarks største havvindmøllepark: Havne charmer sig ind på politikere

Esbjerg, Køge og Rønne havne har alle lobbyet for en placering i nærheden af dem.

Havne slås om at vinde de tre havvindmølleparker, som regeringen vil bygge. Her er det Ørsted havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er sjældent nogen, som gerne vil have kæmpevindmøller som nabo, men for tre havne er de så eftertragtede, at de har prikket til magthaverne for at få lov.

For Esbjerg, Køge og Rønne havne har alle taget kontakt til partiernes energiordførere på Christiansborg for at få en 800 megawatt stor havvindmøllepark i nærheden af dem. Det vil nemlig betyde arbejde og dermed arbejdspladser til havnen, der skal hjælpe med opførelsen af parken.

Den bliver den første af tre nye parker, som blev bestemt i forbindelse med energiaftalen fra sidste år, hvor samtlige partier i Folketinget blev enige om at opføre vindmølleparkerne, som vil være de største i Danmark.

I december offentliggjorde Energistyrelsen to mulige placeringer – i Nordsøen eller Østersøen - og netop placeringen er vigtig for de føromtalte havne, da det kan betyde, at de skal være med til at opføre parken.

Derfor har blandt andre Rønne Havn taget kontakt til energiordførerne, siger Thomas Bendtsen, der er havnedirektør på Rønne Havn:

- Vi har været rundt om de interessenter, der er om projektet, og sagt, at vi har infrastrukturen på havnen til at håndtere opgaven, siger han.

Har allerede udvidet havnen

Rønne Havn er ikke den eneste, som peger på en placering øst København.

Samme ønske har Køge Havn, der drømmer om at kunne sejle tonstunge vindmøller ud af havnen, når havvindmølleparken skal opføres i de kommende år. For at imødekomme sådanne opgaver har havnen også været i gang med at udvide havnen, så der er plads til at støtte byggeriet af parken.

Derfor har Køge Havn også været en tur forbi Christiansborg, siger havnedirektør Thomas Elm Kampmann.

- Vi har her på det sidste haft kontakt til politikerne for at forklare, hvad Køge kan byde ind med. Vi har færdiggjort en stor havneudvidelse, så vi har de store jomfruelige arealer klar til udskibningshavn for møllerne, siger havnedirektøren.

Rønne Havns direktør, Thomas Bendtsen, har lobbyet for at få Danmarks største havvindmøllepark til Østersøen - og dermed arbejdspladser. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Men står det til Esbjerg Havn, skal parken ligge i Nordsøen. Her har man i forvejen en masse vindmølleparker, og den sydvestjyske havn har desuden den knowhow, der skal til for at opføre havnen, siger havnens direktør Ole Ingrisch:

- Vi har store erfaringer med at læsse og lodse de skibe, der skal til for at opføre havvindparken, og vi har Siemens Gamesa og MH Vestas, Ørstad og Vattenfall – alle de virksomheder, der beskæftiger sig med havvindpark på havnen i Esbjerg, siger Ole Ingrisch.

Den nye havvindmøllepark skal begynde at dreje vingerspidserne et sted mellem 2024 og 2027. Energiordførerne på Christiansborg skal diskutere placeringen i dag.