Kartoflerne tørster i solen: Har aldrig oplevet noget lignende

Den solrige maj måned giver ekstra udgifter og arbejdstimer på kartoffelmarkerne.

Kartoffelavler Johnny Larsen må bruge ekstra udgifter på at give sine kartofler tiltrængt vand. Den ekstraregning kan ende hos forbrugerne, mener formand for Danske Kartofler. (Foto: Josefine Alberg)

I går passerede vi 347 solskinstimer her i maj måned, og måneden er dermed den mest solrige nogensinde.

Og selvom de fleste godt kan lide at tage en tur på stranden eller spise en is i det solrige vejr, så kan solen være en gene for landets kartoffelavlere.

For det varme og tørre vejr går ud over kartoflerne på markerne; hvis kartoffelplanterne ikke får nok vand, risikerer de at blive for små, og det er ikke godt nyt for kartoffelavlerne, der lever af at kunne avle nogle gode og store kartofler.

En af avlerne er Johnny Larsen fra Blemmemølle på Sydbornholm, der i øjeblikket kæmper med at få nok vand ud på sine marker, hvor der gror både kartofler og løg.

- Vi vander hver anden dag med cirka 30 millimeter, og der går en god kubikmeter til hver gang, pumpen kører for fulde tryk, forklarer Johnny Larsen, der aldrig har oplevet noget lignende i sine 20 år som kartoffelavler.

Johnny Larsen henter vandet fra et lokalt lergrav.

Her er der installeret en pumpe, der sprøjter vand ud til de tørstige kartoffelplanter, men pumpen kræver en masse strøm, og det er en udgift, som ryger direkte ud af lommen på Johnny Larsen.

- Det koster mig ca. 1.000 kroner om dagen for både strøm og arbejdstimer. Samlet set er det en ekstraudgift på 15.000 kroner her i maj måned, siger kartoffelavleren.

Johnny Larsens kartofler har brug for vand i både juni og juli, før de tages op af jorden til august, og derfor kan den potentielle regning vokse sig større, hvis det solrige vejr bliver ved.

Derfor håber Johnny Larsen, at prisen på kartoflerne går op, så han på den måde kan tjene nogle af pengene hjem igen.

Priserne kan stige

Hos Danske Kartofler, som organiserer de danske kartoffelavlere, melder man også om problemer med vejrguderne. For kartoflerne tørster ikke kun på Bornholm, men også i resten af landet, siger formand Carl Heiselberg:

- Kartoflerne er på et udviklingsstadie lige nu, hvor de har brug for vand, forklarer kartoffelformanden, der mener, at det er 80 til 90 procent af det samlede kartoffelareal, der tørster.

Og hvis de ekstra udgifter til vand ender hos forbrugeren, regner Carl Heiselberg med, at danskerne gerne vil betale den ekstra pris i sidste ende.

- Folk er villige til at betale det, det koster for den vare. Der er jo ikke noget bedre for en forbruger end en ny dansk kartoffel, og der kigger han måske ikke på, om et kilo koster det samme som en fadøl. Det lever han nok med, siger kartoffelformanden.

Tilbage på solskinsøen krydser Johnny Larsen fingre for, at vejrguderne skeler til Bornholm i de kommende måneder, så vandpumpen i lergravet kan få sig en velfortjent pause.

- Jeg håber, at vi får 10 til 15 millimeter regn om natten, men det ser desværre ikke ud til, at vi får det foreløbigt, siger han.

Facebook
Twitter