Klippeøen samler keramikeliten: Vi har fået en stabil platform på Bornholm

100 kunstnere fra hele Europa vælger at rejse hele vejen til Bornholm for at udstille deres værker på keramisk biennale.

Keramikere fra 31 europæiske lande samles i weekenden på Bornholm til keramisk biennale. (Foto: Paul March © Paul March)

Bornholms Glas og Keramikskole er i dag lidt mere international, end den plejer at være. Keramikere fra 31 europæiske lande er nemlig samlet i Nexø.

I weekenden afholdes keramisk biennale, European Ceramic Context, for fjerde gang, hvor 100 kunstnere fra bl.a. Frankrig, Island og Slovakiet udstiller keramik rundt omkring på øen.

Biennalen er større end nogensinde før, fortæller projektleder Susanne Jøker Johnsen.

- I starten skulle vi gøre opmærksom på os selv, men efterhånden har vi fået en rigtig stabil platform på Bornholm, siger hun.

Hun oplever en stor opbakning fra Bornholms Regionskommune, men også fra de lokale keramikere på øen.

- Vi har bl.a. fået arrangeret, at de europæiske kunstnere kan komme ud til et lokalt værksted her på øen for at se, hvordan en bornholmsk keramiker arbejder, siger Susanne Jøker Johnsen.

Netværk på tværs af landegrænser

Det er ikke tilfældigt, at keramikbiennalen finder sted på Bornholm. Klippeøen har nemlig i løbet af de sidste par år udviklet sig til et samlingspunkt for kunsthåndværkere.

Det blev sidste år bevist, da Bornholm modtog titlen World Craft Region, som er kunsthåndværkets svar på en michelinstjerne.

For den svenske keramiker Alexander Tallén, der skal udstille sine værker på øen, er biennalen et oplagt sted at få nye kontakter.

- Keramikverdenen er en lille verden, så jeg håber både på at få nogle nye venskaber og et nyt publikum ved at deltage i det her arrangement, siger han.

Mulighederne ligger uden for København

Eleverne på Glas og Keramikskolen har det sidste stykke tid glædet sig til, at skolen skulle være europæisk centrum for nyt moderne keramik.

- Det er ret imponerende, at man rejser hele vejen fra Portugal for at være med i den her event, siger Anette Fuhlendorf, keramikstuderende.

Men det overrasker hende dog ikke. Som keramikstuderende oplever hun, at der er kommet en større interesse for keramik, end der har været tidligere. Hun ser det som en meget positiv udvikling.

- Ikke alle kunsthåndværkere kan bo i København. Bornholm som et keramiksted giver en anden mulighed for en keramiker som mig. Her har man råd til at få et værksted, der er stort nok til at man kan få produceret nogle ting, siger hun.

Facebook
Twitter