Kløende øjne, løbende næse og irriterede luftveje: Sådan mindsker du ubehag fra pollen

En million danskere lider af allergi. Men der er råd at hente her i pollensæsonen.

En million danskere lider af allergi på den ene eller anden måde. I disse dage er det særligt birkepollen, der giver anledning til irriterede næser, øjne og luftveje. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Kløende øjne, løbende næse og luftvejs-irritationer. Det er forår, og det betyder pollen i luften, der giver mange mennesker gener.

En million danskere lider af allergi på den ene eller anden måde. Halvdelen af dem i en grad, så de føler sig syge af det. Og så er der dem, der måske slet ikke er klar over, at den tilbagevendende snue faktisk er en allergisk reaktion.

24-årige Marie Emilie Hofman fra Bornholm er en af dem, der virkelig kan mærke, når pollensæsonen melder sig:

- Det var så slemt nogle dage, så jeg slet ikke kunne gå uden for døren. Og hvis jeg gik forbi nogen, der slog græs, var det så slemt, at jeg næsten ikke kunne trække vejret.

Det var sidste år, at symptomerne blev så slemme, at hun endelig besluttede at gå til lægen og få lavet en priktest. Og der fandt hun ud af, at hun både lider af allergi over for birke-, græs- og bynkepollen.

I disse dage er det særligt birke-pollen, som giver landets allergikere irriterede øjne, næser og luftveje. I juni starter tre måneders gener fra græs-pollen. Efteråret sætter ind med bynke og flere invasive arter.

Det vigtige lægebesøg

Et besøg hos lægen er meget vigtigt, hvis man har den mindste mistanke om allergi, så man kan få den rette behandling. Sådan lyder det fra vicedirektør i Astma Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

Symptomerne kan minde om en forårsforkølelse, men det kan faktisk også gå hen og blive mere alvorligt.

- Der er mange, der tror, at pollen alene giver høfeber, men for hele 30 procent af de mennesker, der lider af høfeber, følger astma med, fortæller Anne Holm Hansen og fortsætter:

-Så udover priktest og blodprøve er det også en god idé at få taget en lungefunktion. Det, der er alfa og omega, er selvfølgelig, at man er godt behandlet hele vejen igennem.

Det var også lægen, der gav Marie Emilie Hofman de receptpligtige antihistaminer, der kan hjælpe mod lige præcis hendes sammensætning af allergier.

- Det hjalp virkelig at finde ud af hvilke typer, jeg er allergisk over for. For så kan jeg tjekke pollentallene og tage nogle forholdsregler efter det.

Hun har blandt andet erkendt, at løbeturene ved naturområdet Galløkken på Bornholm nogle gange må undværes, når pollentallene er for høje.

Facebook
Twitter