Kommune vil tilbyde rygestopkurser til elever i 7. klasse

På Bornholm vil man tilbyde de helt unge rygere hjælp til at kvitte smøgerne.

Det handler om at få nogle gode vaner tidligt i livet, lyder det fra Bornholms Regionskommunes sundhedskonsulent. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Mange af de bornholmske unge begynder alt for tidligt at ryge, og det tager kommunen nu konsekvensen af.

Som noget nyt vil ungdomsskolerne i Rønne og Nexø tilbyde rygestopkurser til elever helt ned i 7. klasse.

- Det er vigtigt at nå de unge, for det er der, vi forebygger bedst. Det handler om at få nogle gode vaner tidligt i livet, siger Gunilla Hessellund, der er sundhedskonsulent i Bornholms Regionskommune.

Det er ungdomsskolens medarbejdere, som allerede arbejder med de unge til dagligt, der skal afholde kurserne, og første skridt bliver at skaffe deltagere til kurset.

De unge mennesker bliver derfor mødt af rygestopsrådgivere til skoleårets første fester. Her vil man blandt andet kunne få målt sit kulilteniveau og få en motiveret samtale.

- Visionen er, at vi får nogle unge med på kurset, og selvfølgelig også, at vi får nogle unge til at stoppe med at ryge, siger Gunilla Hessellund.

Rygning giver ikke kun risiko for lungesygdomme, men får også mange unge til at eksperimentere mere med stoffer og drikke mere alkohol, når de bliver lidt ældre, lyder det fra sundhedskonsulenten.

Bornholms Regionskommune er en af de ganske få kommuner, som tilbyder rygstopkurser til unge helt ned i 7. klasse. Man mange andre steder, arbejder de også med at nedbringe antallet af unge rygere:

- Der er mange skoler, som systematisk arbejder med forebyggelse. Efter sommerferien er der en masse skoler, der har taget hul på vores forebyggende program, som hedder "Exit", siger Tenna Børsting Christiansen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

17-årige Emily Poss, som går på gymnasium i Rønne, er en af de unge, der godt kunne have brugt et rygestopkursus, hun tændte nemlig sin første cigaret som 13-årig.

- Det tror jeg godt, at jeg ville, hvis jeg var blevet taget hurtigere imod. Nu har jeg røget i så mange år, og det er sværere for mig at stoppe nu, end det ville have været dengang, siger hun.

Emily Poss ville gerne have haft et rygestopkursus tilbudt, da hun gik i 7. klasse. (Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen © (c) DR)

16-årige Ida Weinrich, som også går på gymnasiet i Rønne, tror dog ikke, at hun ville have deltaget, hvis hun var blevet tilbudt et rygestopkursus. Hun begyndte selv at ryge til fester, da hun var omkring 14 år.

- Jeg synes, det er et godt tilbud til dem, der har lyst. Jeg ved ikke, hvor mange der ville være interesserede, fordi man starter, fordi man synes, at det er sejt, siger hun.

Ida Weinrich tror ikke, at hun havde taget i mod tilbuddet, hvis hun havde været fast ryger i 7. klasse. (Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen © (c) DR)

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.