Kommunen kan spare penge ved at vælge sig selv

Viborg og Varde har sparet 10 procent på snerydning og grøfteklipning gennem konkurrenceudsættelse - nu går Bornholm samme vej.

Der kan være gode penge at hente på at sende opgaver som snerydning i udbud - også selv om det er kommunen selv, der vinder opgaven. (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

Kommunerne kan ofte spare penge ved at sende blandt andet de grønne opgaver i udbud - også selv om det er kommunens egen vej- og parkafdeling, der vinder opgaven.

Det viser erfaringerne fra blandt andre Varde og Viborg kommuner, og en række andre kommuner - blandt andre Bornholms Regionskommune - overvejer at gå samme vej.

Kommunen kan opnå besparelsen, når en opgave konkurrenceudsættes, som det hedder i fagsproget. Opgaven sendes altså i udbud, men kommunens egen afdeling kan byde på den på lige fod med private virksomheder.

Og her viser det sig altså, at de kommunale vej- og park-afdelinger ofte kommer med billigste tilbud.

Opnåede en besparelse på 10 procent

Det var tilfældet i både Varde og Viborg. Her opnåede kommunekassen en besparelse på 10 procent ved at sende opgaven i udbud, selv om det fortsat var den kommunale entreprenørafdeling, der skulle klare arbejdet.

- Det er fint, at de kommunale folk også kan byde ind på opgaven på lige fod med private, og at de kan levere varen til en billigere pris, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Varde, Preben Friis Hauge (V).

Og hans politiske kollega i Viborg, Johannes F. Vesterby (V), er enig:

- Det var umiddelbart lidt overraskende, at kommunens kontroltilbud var lavest. Men det er kun en glædelig ting, at kommunal service også kan opleves som konkurrencedygtig, siger Johannes F. Vesterby.

Bornholm halter en smule bagefter

Bornholm er der endnu ikke sat et præcist økonomisk mål op for, hvor meget der kan spares. Men hvis det går ligesom i Varde og Viborg, vil det være muligt at skære fire millioner kroner af regningen for at konkurrenceudsætte ting som snerydning og klipning af grøftekanter.

I øvrigt er det et område, hvor Bornholms Regionskommune i dag halter efter gennemsnittet af kommuner. 23 procent af kommunens opgaver har været gennem en konkurrenceudsættelse og bliver i dag løst af både private og kommunens egne folk, hvis det var billigst.

I landet som helhed har 26 procent af de kommunale opgaver været igennem en økonomisk presse og har været konkurrenceudsat.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk