Krigen i Ukraine sætter sine spor: Steen holder øje med mystiske ting og personer på Bornholm

Efter krigen i Ukraine og sprængning af Nord Stream opfordrer hjemmeværnet bornholmerne til at give myndighederne besked, hvis de oplever noget mistænkeligt.

Steen Paldan fra Rønne har været medlem af hjemmeværnet på Bornholm i over 50 år. (Foto: © Thomas Kofoed Poulsen)

Steen Paldan fra Rønne har været medlem af hjemmeværnet i over 50 år.

Han var aktiv under den kolde krig, da Bornholm lå som Natos østligste forpost i Østersøen tæt på de kommunistiske lande som Polen og det tidligere Østtyskland. Dengang havde hjemmeværnet en opgave med at forsvare Bornholm mod et fjendtligt angreb fra øst.

I dag har hjemmeværnet fået nye opgaver. Blandt andet med at holde øje med mistænkelige hændelser og personer på Bornholm.

- Hjemmeværnet har fået en skarpere rolle, fortæller Steen Paldan.

Og der sker mystiske ting ved Bornholm.

Sidste efterår boblede havet pludselig flere steder i Østersøen med russisk gas efter flere eksplosioner på rørledningerne Nord Stream 1 og 2.

Sagen er ikke opklaret. Politiet har efterforsket en sejlbåd ved Christiansø.

Manden ved radaren

Steen Paldan forestiller sig ikke, at fremmede soldater går i land på Bornholm, som man frygtede under den kolde krig, men de seneste års begivenheder som afsløringer af russisk spionage og russiske flys krænkelser af dansk luftrum ved Bornholm har gjort indtryk på ham.

- Vi skal være endnu mere opmærksomme. Ser man pludselig biler, som man ikke ser i gadebilledet til daglig, cirkle rundt på mystisk vis, så bør man give politiet et praj, mener Steen Paldan.

I hjemmeværnet har Steen Paldan deltaget i kurser om, hvad han selv bør være opmærksom på i sit lokalområde.

Han kan ikke fortælle om konkrete observationer, da de er fortrolige, men Ulrik Skytte, der er chef for det bornholmske hjemmeværn og garnisonskommandant ved Almegårds Kaserne i Rønne, vil gerne dele nogle observationer.

For eksempel en episode ved en langtrækkende radar, der var opstillet forrige vinter ved Paradisbakkerne på Bornholm.

Her observerede forsvaret en mand i spraglet tøj, som to gange i løbet af samme dag nærmede sig radaren og kiggede ind gennem hegnet.

- Vi blev opmærksomme på en mand i farvestrålende tøj ved radaren. Det var koldt og blæsende, og så går de færreste i sommerskjorte, så det er et godt billede på en ting, som stritter ud i forhold til, hvad vi normalt ser, forklarer Ulrik Skytte.

Det lykkedes ikke forsvaret at finde ud af, hvem manden ved radaren var.

Ulrik Skytte vil ikke spekulere i sagen og gætte på mulige sammenhænge. Og bornholmerne skal ikke være bekymrede, mener Ulrik Skytte, men eksemplet understreger behovet for mere opmærksomhed ifølge chefen for det bornholmske hjemmeværn.

Også selv om der er kommet en ny virkelighed i Østersøen, hvor Bornholm ikke længere ligger længst mod øst inden for Nato, efter at Finland er blevet optaget i forsvarsalliancen.

- Vi synes, det er nødvendigt, fordi det er vigtigt, at vi i fællesskab – hjemmeværnet og borgene – holder øje med, hvad der sker. Vi tror ikke, at russerne ruller i land. Vi er med i Nato, og der er ikke en militær trussel mod Bornholm, men vi skal være mere opmærksomme end tidligere.

Samtidig understreger Ulrik Skytte, at det ikke handler om, at bornholmerne skal udspionere naboen. Det handler om hændelser eller personer, som afviger fra det normale billede på øen.

- Et eksempel kunne være, at der sejler en fritidsbåd ind i Nexø. Af borde stiger fire yngre firskårne mænd med smarte solbriller. Det er ikke noget, der ligner normalbilledet. Vi ser en anden type lystsejlere på Bornholm, så det er noget der stikker i øjnene og er lidt anderledes, siger Ulrik Skytte.

Parallel til den kolde krig

Steen Paldan oplever en stemning på Bornholm, som på nogle punkter minder om tiden om den kolde krig. Dengang blev der nemlig også holdt øje med mystiske hændelser.

Udover at være hjemmeværnsmand er Steen Paldan også meget historisk interesseret og medvirker i en ny DR-dokumentarserie – Frontlinje Bornholm - om den kolde krig. Han fortæller i serien, hvordan der på Bornholm i 1971 blev fundet en russisk gasmaskefiltrator.

Dengang var der stor opmærksomhed på sagen fra både den danske og amerikanske efterretningstjeneste, men også på Bornholm, hvor Steen Paldan spærrede øjnene op, da sagen kom til hans kendskab.

- Jeg hørte om den fra den daværende efterretningschef ved Bornholms Værn, som fortalte, hvordan man havde undersøgt hele området med minesøgere uden at finde andre ting, siger han.

I dokumentarserien fremgår det, at filtratoren sandsynligvis var blevet tabt eller efterladt af østeuropæiske frømænd under en øvelse, hvor de fremmede soldater trænede at svømme ind til Bornholm og gå i land i ly af natten.

Steen Paldan mener, at historien giver stof til eftertanke i dag.

- Den historie viser med al tydelighed, at virkeligheden overgår fantasien, siger han.

Selv går Steen Paldan ikke rundt og er bange i dag. Trusselsbilledet er anderledes end under den kolde krig.

- Vi ved, hvor vi har russerne. Vi ved, hvad de er i stand til, så jeg frygter ikke noget for øjeblikket.

Dokumentarserien Frontlinje Bornholm kan ses på DRTV og DR2.

Frontlinje Bornholm