Kunst og kulturhistorie flytter sammen på Bornholm

Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum vil lave fælles museum ved Helligdomsklipperne.

Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum vil flytte sammen i et nyt stort museumscenter.

Den fælles adresse vil blive ved Helligdomsklipperne på den klippefyldte nordøstlige kyst af Bornholm mellem Gudhjem og Allinge, hvor Bornholms Kunstmuseum i dag bor i bygninger, der passer ind i landskabet.

Kulturelt kraftcenter i Østersøområdet

Normalt arbejder de kulturhistoriske museer og kunstmuseerne på hver sit felt, men de to museumsdirektører Jacob Bjerring-Hansen og Lars Kjærulf Møller er overbeviste om, at det vil give en bedre mulighed for at formidle Bornholms specielle historie og den store rolle, som kunst og kunsthåndværk spiller på øen, hvis de forener kræfterne.

- Det vil give os nogle helt unikke muligheder for at formidle Bornholms historie og Bornholms kunst, siger Jacob Bjerring-Hansen fra sin kulturhistoriske stol.

Lars Kjærulf Møller supplerer med, at det kan løfte museumsoplevelsen på Bornholm og gøre det nye sted til et kulturels kraftcenter i hele Østersøområdet.

Fælles faciliteter og drift

Planen er, at der skal bygges nyt til den kulturhistoriske samling i forbindelse med Kunstmuseets lyse og åbne bygninger. Men kulturhistorien har ikke brug for lys - tværtimod. Derfor vil der blive tale om en ganske anderledes arkitektur, når udvidelsen skal opføres.

Der vil ikke kun være indholdsmæssige, mens også økonomiske fordele ved et fælles museum, der både kan dele driftsudgifter og fællesfaciliteter som café, undervisningslokaler og toiletter.

Nyt museum vil koste 100 mio. kr.

Det vil koste 100 millioner kroner at bygge det nye museumscenter på Helligdommen, der efter planen også vil komme til at indeholde et nyt lysmuseum om det særlige lys på Bornholm. De to museer har allerede knap 30 millioner kroner i kassen til byggeriet, og de tror på, at det kan lade sig gøre at rejse resten af pengene.

- Netop fordi vi laver noget unikt og samler et kulturhistorisk museum og et kunstmuseum tror vi, at fondene vil være interesseret, siger Jacob Bjerring-Hansen.