Lægemangel sliber sparekniven på Bornholms Hospital

Mangel på faste læger tynger hospitalets budget.

Bornholms Hospital skal spare meget mere end, hvad der oprindeligt var lagt op til. (Foto: Johannes Kaas Fallesen)

Bornholms Hospital har svært ved at få faste læger på sine gange, og det går nu ud over hospitalets økonomi.

Hospitalet er nemlig nødt til at hente læger ind fra hele landet for at få sine vagtplaner til at hænge sammen. Eksempelvis er fire ud af ti læger på hospitalets almenkirurgiske afdeling vikarer.

Og de vikarierende læger er så stor en udgift, at hospitalet nu må stramme bæltet endnu mere, end hvad der oprindeligt var lagt op til på næste års budget.

Faktisk er lønudgifterne medvirkende til, at hospitalet skal spare omkring otte millioner kroner ekstra for at få penge nok til at hyre vikarer ind:

- Vi har i stigende omfang manglet penge på lægebudgettet, og nu er vi nået så langt ind i det problem, at vi er nødt til at flytte penge fra nogle konti til nogle andre konti, siger hospitalsdirektør på Bornholms Hospital, Niels Reichstein Larsen.

Huller for millioner

De nuværende lønudgifter til lægevikarer giver et hul på 4,3 millioner på hospitalets budget for 2019. Derudover skal hospitalet finde 2,7 millioner kroner til en såkaldt prioritetspulje, så der er penge til at sende eksempelvis medarbejdere på kursus og en million kroner ekstra til administrationen.

Dertil skal man medregne de i forvejen kendte besparelser på Region Hovedstadens hospitaler, hvor Bornholms Hospital skal spare lidt over fire millioner kroner. I alt besparelser for 12 millioner kroner.

Derfor er hospitalets administration nu gået i gang med at finde ud af, hvilke afdelinger, der skal betale for vikarudgifterne, så sygehusets budget kan hænge sammen, siger hospitalsdirektøren, der allerede nu peger på blandt andet ergo- og fysioterapeutområdet som det område, hvor der kan spares:

- Hvis der skal vælges mellem om vi kan få vasket patienterne, få dem ud af sengene og give dem mad, og så måske træne to gange om dagen i stedet for tre, så er det et område, vi må kigge på, siger Niels Reichstein Larsen.

Men direktøren understreger, at samtlige afdelinger på hospitalet står til at skulle stramme bæltet.

Nødvendigt med vikarer

Hospitalet har påpeget problemet med de høje udgifter til lægevikarer over for Forretningsudvalget i Region Hovedstaden, men her lød beskeden, at man ikke vil prioritere området til næste års budget.

Men hospitalet får opbakning fra næstformand for sundhedsudvalget Leila Lindén (A).

Her op til Region Hovedstadens budgetforhandlinger for næste års budget har næstformanden påpeget, at det er nødvendigt at tilføre flere penge til Bornholms Hospital, så lægeudgifterne kan hænge sammen.

For hospitalet kan ikke fungere som akuthospital, hvis der ikke kommer vikarlæger ovrefra, siger Leila Lindén:

- Det er jo et problem, der ikke bare lader sig løse. Man kan næsten sige, at det er et strukturelt problem, at vi er nødt til at have lægevikarer, hvis vi vil have den kvalitet, vi vil og skal have på Bornholm, siger næstformanden.

For lidt over 14 dage siden blev det bekendt, at Region Hovedstaden samlet set skal spare for i alt 198 millioner kroner på sine sygehuse næste år, hvoraf Rigshospitalet skal spare 66,88 millioner kroner.

Hvorvidt Bornholms Hospital får flere penge til lægeudgifter må vise sig, når Region Hovedstadens budget færdigforhandles til september.

Facebook
Twitter