Læger foreslår udløbsdato på recepter

Sidste salgsdato på recepter kan være med til at øge patientsikkerheden.

Idag udløber en recept to år efter den er udskrevet, men det kunne øge patientsikkerheden med en kortere tidshorisont på nogle recepter, siger formand for de praktiserende læger på Bornholm, Kathri Marcussen. (Foto: Viktor Lykke Reddersen © DR)

Der skal være sidste salgsdato på medicin-recepter. Sådan lyder et ønske fra Lægeforeningen. For hvis nogle typer recepter kun kan bruges i for eksempel en måneds tid, så undgår man, at patienter får udleveret forkert medicin.

- Det er ikke nødvendigvis, fordi der sker fejl, men det kan ske, siger formanden for Bornholms praktiserende læger Kathri Marcussen, der godt kan se en fordel i forslaget.

- Det behøver ikke være farlige situationer, men for eksempel blodtryksmedicin trapper man typisk op i dosis. Og hvis patienten så får udleveret den første dosis og ikke den der er trappet op til, så er patienten underbehandlet indtil fejlen bliver rettet, forklarer Kathri Marcussen.

Skal undgå forveksling af recepter

Hun synes, der er fonuft i, at en recept på eksempelvis gigtmedicin eller pencilin, der ikke er blevet brugt udløber, så den ikke ligger i apotekets system og kan blive forvekslet med en nyere ordination.

- Det kan give alvorlige bivirkninger, hvis patienten ikke får den rigtige medicin, siger Kathri Marcussen.

Også apoteker i Allinge Karsten Mortensen tror, at en sidste salgsdato på recepter kan gøre det mere sikkert for patienterne. Og det vil ikke gøre den store forskel for arbejdet på apoteket om en recept udløber på to år som nu, eller på en måned.

Ikke ekstra arbejde for apotekerne

- Det vigtigste for os er jo at kunden kommer hjem med den rette medicin. Det skulle nødigt være sådan, at kunden kommer hjem med noget medicin, man ikke bruger mere, siger apoteker i Allinge Karsten Mortensen.

Medlem i Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Leila Linden (A) er derimod skeptisk overfor forslaget. Hun er bange for, at det betyder flere recepter og dermed større udgifter.

- Først skal vi vide hvad det reelle problem er her. Vi ved jo alle sammen, at hver gang en læge skal skrive en recept så koster det os skatteydere penge. Så jeg vil gerne vide om den enkelte læge skal skrive 100 recepter mere om året eller 500  recepter mere om året, siger Leila Linden.

Sikkerhed frem for alt, men...

For hvis det ikke er et problem, så kommer det måske til at koste en masse penge - uden at det har den store indvirkning på medicinsikkerheden.

- Sikkerhed er selvfølgelig over alt andet, men jeg har aldrig hørt om kæmpeproblemer med dette her, siger Leila Linden.

I Regionernes sundhedsudvalg er formand Ulla Astman (A) positiv, fortæller hun til Berlingske Tidende.

Facebook
Twitter