Læger ordinerer vent-og-se-recepter til de yngste

Forældrene får en antibiotika-recept med hjem, men skal ikke altid bruge den.

Hoste, mellemørebetændelse, halsbetændelse og bronkitis går ofte over af sig selv. Derfor er læger begyndt at ordinere hjemmedage og vent-og-se-recepter. (© Colourbox.com)

Et par dage under dynen på sofaen med gode film på iPad'en og lidt forkælelse kan tit kurere både mellemørebetændelse, halsbetændelse og bronkitis.

Alligevel udskriver de praktiserende læger ofte antibiotika til de mindre børn, når de sammen med deres forældre møder feberhede og snottede op i konsultationen.

Men i et forsøg på at bruge mindre antibiotika udskriver læger på Bornholm og i hovedstadsregionen her i vinter vent-og-se-recepter til børn op til 6 år.

En af de deltagende læger, Rikke Hjorth Westh fra Allinge Lægehus på Bornholm, forklarer, at forældrene derfor får en recept med fra lægen, men skal lige vente et par dage og se tiden an.

- Hvis børnene får det dårligere, kan forældrene indløse recepten. Hvis det går den modsatte vej, glemmer de bare recepten, siger hun.

Ofte er der tale om en virus, hvor antibiotika slet ikke virker, men alligevel udskriver lægerne altså medicin.

Forsøget skal derfor også afdække, om lægerne i virkeligheden er usikre på diagnosen, eller om de udskriver antibiotika, fordi forældrene beder om det.

- Langt de fleste af sygdommene går over af sig selv, hvis man bare venter nogle dage, siger Rikke Hjorth Westh.

Forsøget bliver lavet sammen med Klinisk-Mikrobiologisk Afdeling på Herlev Hospital.

Derfor bliver forældrene også spurgt, om de endte med at indløse recepten eller ej.

Forsøget med vent-og-se-recepterne fortsætter frem til februar.

FacebookTwitter