Landmænd kæmper med dårlige internetforbindelser

Kravene til de programmer, som landmændene skal bruge for at opfylde loven, er større end bredbåndsnettet kan honorere.

Lige nu er der ved at blive rullet lynhurtigt fibernet ud på Bornholm - men det varer år, inden de tyndtbefolkede områder får bedre forbindelser. (Foto: Jais Nørgaard © DR)

Mange landmænd har større og større problemer med langsomme internetforbindelser.

Problemet opstår på grund af de nye IT-programmer, som landmændene skal bruge til eksempelvis at indregistrere dyr.

Og det er svært, når man bor langt ude på landet og har lav eller ingen internetdækning.

- Der bliver hele tiden udviklet nye programmer, som landmanden skal bruge til sine dyr. Og når datakravene stiger, så kræver det en bedre forbindelse ud til den enkelte bedrift, siger virksomhedsrådgiver i Bornholms Landbrug, Klaus H. Petersen.

Ekstremt ringe dækning på Bornholm

Bornholm er netop ét af de steder, som er særlig hårdt ramt.

- På Bornholm er der ekstremt ringe dækning. De gamle kobberledninger dækker ofte kun op til 2 Mbit, og de nye programmer kræver helt op til 4 Mbit. Så det er noget af en udfordring, fordi man bliver smidt af systemet, når tingene går for langsomt, forklarer Klaus H. Petersen.

I første omgang bliver den gamle dyreregistrering allerede om godt et år - altså fra 2016 - erstattet af det nye program DMS-dyreregistrering, som kræver langt større internethastighed.

Klaus H. Petersen mener, at IT-udfordringerne findes mange steder rundt om i landet.

Dyrt mobilt bredbånd en løsning

Ifølge virksomhedsrågiver i Bornholms Landbrug, Klaus H. Petersen, er der dog en del landmænd, som kan dække sig ind med et mobilt bredbånd.

- Men her er udfordringen hvilket bredbånd, der dækker lige præcis på den enkelte bedrift. Det vil også være en lidt dyrere løsning end en fast forbindelse  og måske mere sårbar, påpeger han.

Vil have politisk svar

Klaus H. Petersen mener, at det er urimeligt, at landbrug og andre virksomheder på landet har dårlige IT-vilkår. Internetforbindelserne rundt om i landet følger simpelthen ikke med de stigende krav og det bør politikerne se på.

- Politikerne bør give et overblik over, hvornår IT-udfordringerne bliver løst - og om de bliver løst - i de enkelte lokalområder. Eller om det bare er tomme ord på et stykke papir. Der bliver stillet større og større krav med hensyn til IT og éns bredbåndsforbindelse, så udfordringen bliver større og større, siger virksomhedsrågiver i Bornholms Landbrug, Klaus H Petersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter