Lavere spiritusafgifter gav Martin modet til at starte gin-brænderi

Sidste år blev antallet af små spiritusproducenter fordoblet - provinsen går forrest.

Sidste år lavede Martin Kofoed 3.400 flasker gin, akvavit og likør, hvor han hentede en del af indholdet i den bornholmske natur og hos andre lokale producenter. Dermed lander han solidt i det, vi gerne vil have at drikke lige nu. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Det syder og bobler i kedlerne på flere og flere destillerier i Danmark.

Sidste år blev der sendt gin, whisky, snaps, rom og likør ud fra dobbelt så mange producenter som året før, og fælles for destillerierne er, at de er vokset frem i provinsen.

Det siger sekretariatschef Nikolai Klausen fra brancheforeningen Vin & Spiritus i Danmark, VSOD.

- Interessen for ny, nordisk mad og for kvalitetsprodukter har fået lysten til også at lave spiritus med et lokalt præg til at vokse voldsomt. Samtidig har beslutningen om at sænke afgiften på spiritus fra små producenter fået mange til at tage springet og gøre drøm til virkelighed.

Selv om antallet af spiritus-producenter steg fra 30 til lidt mere end 70 fra 2017 til 2018, er Nikolai Klausen overbevist om, at vi langt fra har set toppen endnu.

- Der er et voksende marked for specialprodukter - og det er både privatpersoner og restauranter, der gerne vil servere den kvalitetsspiritus, der kommer fra de mange destillerier, siger Nikolai Klausen.

Skiftede ambulancen ud med destilleri

Martin Kofoed fra Rønne er en af de mange nye producenter.

Han begyndte at sende gin, akvavit og likør på markedet fra Østersøens Brænderi i Rønne i begyndelsen af 2018 - samtidig med afgiftsnedsættelsen - og i september sagde han sit faste arbejde som ambulancebehandler hos Falck på Bornholm op og klarer sig nu med enkelte løse vagter.

Det var en mangeårig passion for gin, der fik ham i gang med brænderiet, og det var afgiftslettelsen, der fik ham til at tage springet og prøve at leve af destilleriet.

- Afgiftslettelsen for små producenter betød, at jeg fik en rabat på 60.000 kroner, og som lille enkeltmandsfirma kan man komme langt for de penge, siger Martin Kofoed.

Samtidig med afgiftsnedsættelsen skete der også ændringer i det beløb, som producenterne skal stille i garanti hos Skat. For Martin Kofoed betød det, at han kun skulle stille med en garanti på 30.000 kroner i stedet for 200.000 kroner, og det satte også skub i vovemodet.

- Jeg har ganske enkelt fået flere penge at arbejde med, siger Martin Kofoed.

Flytter fra industriområde til torvehal

Rent praktisk betyder det, at han flytter fra lokaler i et industriområde på Rønne Havn til Bornholms Torvehal, hvor en række lokale producenter har stande, der er café med mulighed for at lave prøvesmagninger, produktionen kan vises frem, og så er der mulighed for at lave fælles markedsføring.

Drømmen for Martin Kofoed er at øge produktionen, selv om det betyder, at han så også rammer loftet for den billige afgift og i stedet skal betale den fulde alkoholafgift til staten.

- Det er fair nok, at afgiften bliver højere, hvis jeg producerer mere og dermed også tjener mere, siger han.

Sidste år producerede Martin Kofoed 3.400 flasker gin, akvavit og likør. Det svarer til 800 liter ren alkohol.

Grænsen for den lave spiritusafgift går ved en produktion på 1.000 liter ren alkohol, og det er altså den grænse, som Martin Kofoed går efter at komme op over.

Facebook
Twitter