Levn fra bronzealderen: Hidtil ukendte helleristninger opdaget på Bornholm

Hammersholm kan blive det sted i Danmark med størst koncentration af helleristninger efter nyt fund.

Arkæolog Michael Thorsen er manden bag opdagelsen af de foreløbigt 18 helleristningsskibe og skåltegn. (Foto: Frederik Sundby-Lebech - DR Bornholm)

Der er fundet et nyt stort helleristningsfelt på Hammersholm ved Allinge.

På en enkelt klippe et stenkast nordvest for Moseløkken Stenbrudsmuseum er der indtil videre fundet 18 såkaldte helleristningsskibe og skåltegn, og der kan komme endnu flere.

Det er arkæolog Michael Thorsen fra Bornholms Museum, der har opdaget de 3.000 år gamle helleristninger.

- Helleristningerne indgår i landskabet som sandsynligvis religiøse symboler og er et billede på vores forfædres verdensopfattelse, siger han.

Klippen kan få stor betydning for både arkæologer og turister, for med lidt held kan det nemlig blive dét sted i Danmark med den største koncentration af de såkaldte helleristningsskibe.

- Det specielle kulturhistorisk er, at helleristningerne ligger så utrolig tæt, hvilket gør det muligt at gå fra den ene ristning til den anden og prøve at forstå bronzealdermenneskenes tanker, fortæller Michael Thorsen.

Et af de nyfundne helleristningsskibe på Hammersholm ved Allinge. (Foto: Bornholms Museum © Bornholms Museum)

Fundets beliggenhed på Hammersholm giver optimale betingelser for formidlingen af helleristningerne. Det er nemlig samtidig et udsigtspunkt, hvorfra man kan nyde udsigten over både den bornholmske vestkyst og nordøstkyst.

Og de naturskønne omgivelser vil gøre det lettere at tiltrække bornholmere og turister for at formidle historien for dem, vurderer Michael Thorsen.

Allerede nu er der penge til at formidle fundet. 15. juni-fonden har givet 250.000 kroner til projektet "Oplev 3.000 års helleristninger i det nordbornholmske landskab".

Facebook
Twitter