Livet efter arbejdet: Gamle smede mødes over morgenkaffe i værkstedet

I Rønne dyrker pensionisterne fag og fællesskab. Det kunne resten af landet lære af, mener organisation.

Gunnar Jønson mødes hver tirsdag med andre pensionerede smede. Det fylder tomrummet efter et liv på arbejdsmarkedet.

Mellem ambolte, drejebænke og skruetvingere er tolv ældre herrer ved at sætte sig til rette ved et smalt træbord. Der er kaffe og franskbrød, og stemningen er kollegial, selvom alle i lokalet er pensionister.

Hver eneste tirsdag morgen mødes Dansk Metal Bornholms seniorklub i en gammel smedje på Rønne Havn. Her går de og roder med forskellige småprojekter – både fælles og hver for sig.

Men det er ikke smedearbejdet, det egentlig handler om i seniorklubben, fortæller formand Gunnar Jønson:

- Det er vigtigt for de gamle smede og kolleger at komme ned og være sammen og fortælle nogle historier om gamle dage. Vi kommer for at have det socialt godt sammen og vi hygger os.

Det er sammenholdet mellem de pensionerede fagfæller, der får dem til at møde op til morgenmad en gang om ugen. Og fællesskabet strækker sig også til dem, der ikke længere kan løfte hammeren, siger Gunnar Jønson:

- Vi prøver at hjælpe dem, der er syge. Vi besøger dem på hospitalet og sådan. Nogle gange får vi også henvendelser fra gamle smede, der er på plejehjem – så kommer de herned i kørestol med en plejer. Det er jo rigtig dejligt, at de også kan komme her og hilse på gamle kollegaer.

Fagfællernes fællesskab

Udover den ugentlige morgenmad i smedjen tager seniorklubben også med jævne mellemrum ud og spiser frokost eller besøger øens virksomheder. Med økonomisk støtte fra Dansk Metal Bornholm.

Det er nemlig en prioritet for fagforeningen også at være der for medlemmerne, efter de har forladt arbejdsmarkedet, siger Klaus Holm, der er lokalformand for Dansk Metal.

Og det centrale er at holde forbindelsen til fagfællerne, mener han.

- Når man er aktiv på arbejdsmarkedet har man jo et naturligt fællesskab ude i virksomhederne. Når vores medlemmer går på pension, er det helt nyt for dem ikke at have dét. Derfor er det vigtigt, at de har et netværk, og det vil vi gerne bakke op om.

Aktive og udfarende seniorer

Det er ikke kun på Bornholm, at pensionister stimler sammen med andre, der har været en del af deres fag - men smedene på Rønne Havn er et forbillede for, hvordan det kan gøres.

Det mener Palle Smed, der er direktør i organisationen Faglige Seniorer, der hører under LO og har flere end 230.000 medlemmer fordelt på 475 seniorklubber over hele landet.

12 tidligere smede til morgenkaffe i Rønne. Det hænder, at de er flere end 30. (Foto: Jens Ørberg © DR Bornholm)

- Der er mange ting, vi kan lære af Bornholm. Og i mit daglige arbejde gør jeg en del ud af at fortælle om den måde, de gør tingene på derovre, siger han.

Der er allerede mange seniorfællesskaber af forskellig art rundt omkring i landet, og dem kommer vi til at se endnu flere af fremover, vurderer Palle Smed.

Vi lever nemlig længere og længere, og derfor har vi også flere aktive år, efter vi forlader arbejdsmarkedet.

- Vi går en fremtid i møde, hvor seniorerne er langt mere aktive og udfarende, end vi nogensinde har oplevet tidligere. Derfor kommer vi til at se dem bevæge sig ud i alle mulige andre frivillige organisationer for at få det fællesskab, som de tidligere havde på deres arbejdsplads, siger han.

Evnerne og viljen

Den vurdering er Helge Hvid helt enig i. Han er professor i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitet, og han er ikke i tvivl om, hvilken vej udviklingen vil gå.

- Det er noget, der vil være vækst i. I gamle dage indgik man i produktionen i det omfang, kræfterne var til, mens man i dag ofte enten er 100 procent på arbejdsmarkedet, eller også er man slet ikke.

Men der er mange, der har evnerne og viljen til at arbejde, selv om det ikke er lønnet. Det giver både en følelse af, at man bidrager til samfundet, og af at man er en del af et fællesskab, siger han.

Det er altså ikke kun et spørgsmål om at have nogen at drikke kaffe med, mener Helge Hvid. Som mennesker har vi simpelthen et behov for at bruge vores evner og bidrage på den ene eller anden måde.

Og derfor er det oplagt at organisere seniorfællesskaber gennem fagbevægelsen, mener han.

For eksempel sådan som man gør i den gamle smedje på Rønne Havn.

Facebook
Twitter