'Løfter du mere end 12 kilo?': Tag med på job med Jobpatruljen

Fagbevægelsens Jobpatrulje er i juli på jagt efter de butikker og chefer, der ikke passer ordentligt på deres unge medarbejdere.

Jobpatruljen rykker i denne måned ud for at tjekke op på de unges arbejdsforhold. Jobpatruljen er en del af en landsdækkende kampagne, som fagbevægelsen står bag. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Klokken er 13.15, og Frederik Enevoldsen og Martin Thing fra Jobpatruljen er netop kommet til varehuset Kvickly i Nexø på Bornholm.

Butikken er velbesøgt i dag.

En konstant strøm af bornholmere og turister valfarter ind i butikken for at få købt kul til grillen og pølser til aftensmaden, men jobpatrulje-konsulenterne er hverken på jagt efter brændsel til grillen eller noget til maven.

De to konsulenter går fluks hen til disken ved butikkens bagerafdeling for at snakke med den daglige leder. De vil vide, hvordan butikken behandler dens unge medarbejdere.

Jobpatruljen er et initiativ fra en række fagforeninger, hvor foreningernes medarbejdere tager forbi butikker, restauranter og hoteller over hele landet for at undersøge, om arbejdsgiverne misbruger de unge arbejdshænder.

Der er nemlig særlige regler for netop ungarbejdere i Danmark, og dem skal cheferne også overholde, lyder det fra Jobpatruljen.

- Der er mange arbejdsgivere, som vil tjene nogle penge, og som har en ungarbejder inde, og det er medarbejdere, som typisk ikke kender deres rettigheder på arbejdsmarkedet endnu. Der er mange muligheder for chefen til at tjene lidt ekstra, hvis han eller hun snyder, siger Martin Thing.

Det typiske problem Jobpatruljen løber ind i er, at de unge ikke har en ansættelseskontrakt, at de unge selv skal finde en afløser, hvis de er syge, og at de under sygdom ikke får den løn, som de ellers har ret til. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Frederik Enevoldsen og Martin Thing er to ud af patruljens otte folk på Bornholm, som frem til fredag skal undersøge arbejdsforholdene på de bornholmske arbejdspladser.

Det er ikke altid, Jobpatruljen får mulighed for at komme ind i butikkerne, men i dag er de velkomne.

De to får endda lov til at sætte et midlertidigt kontor op i varehusets frokostlokale, hvor de straks placerer foldere om de unges rettigheder og iPads på bordet og beder om at snakke med varehusets ungarbejdere.

'Det vidste jeg ikke'

Butikken er ikke kun leveringsdygtig på et lokale, men også ungarbejdere.

Kian Lauersen på 16 år og den jævnaldrende Magnus Carlsen har begge arbejdet i Kvickly i et år nu, og de har begge to fået lov til at holde en pause for at snakke om deres korte arbejdsliv i butikken i Nexø.

Patruljen er interesseret i at snakke med de unge om, hvordan det er at sætte varer på hylderne, fylde pap i pappresseren eller sidde ved kassen, og om de mange opgaver løses efter gældende regler.

Jobpatruljens Martin Thing og Frederik Enevoldsen udspørger her ungarbejder Kian Lauersen på 16 år, hvordan det er at arbejde i Kvickly i Nexø. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Frederik Enevoldsen og Martin Thing begynder straks at spørge de unge om en række ting. Alt fra hvor gamle de er, om de har set deres ansættelseskontrakt, til om de nogensinde har arbejdet med farlige kemikalier eller løftet for meget.

- Vi spørger, fordi det er nogle af de rettigheder, mange af de unge ikke kender til. De har jo en masse rettigheder, og det vil vi gerne prøve at gøre dem opmærksomme på, så vi er sikre på, at reglerne bliver overholdt, siger Martin Thing.

De unge forsøger på bedste vis at svare på de mange spørgsmål, og svarene registreres løbende på konsulenternes medbragte iPads, alt imens lyden af kasseapparater og kunder kan høres i baggrunden.

Martin Thing fra Jobpatruljen spørger her Magnus Carlsen, om ungarbejderen har arbejdet med produkter, der indeholder giftige stoffer. Der er nemlig regler for, hvilke produkter, de unge må håndtere. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Hvad der umiddelbart står klart er, at hverken Kian eller Magnus kender samtlige rettigheder og regler.

Eksempelvis vidste ingen af dem, at de ikke må slæbe mere end 250 kilo, når de er under 18 år, og derfor er de også glade for, at de har fået en snak med Jobpatruljen.

- Det er da meget rart, at der er nogen, som kommer ud og fortæller, hvordan det skal fungere på en arbejdsplads, siger Magnus Carlsen.

Samme melding kommer umiddelbart efter fra Kian Lauersen.

- Jeg synes, det har været godt, for så er der nogle, der holder øje med, om vi gør det rigtigt. Men det er også lidt mærkeligt, når de kommer uanmeldt, siger Kian Lauersen.

De glemte rettigheder

At de unge ikke har helt styr på deres egne rettigheder, overrasker ikke Martin Thing.

Det er langt fra alle unge, som kender og tænker på de regler, der er sat til at beskytte dem, når de knokler på deres arbejdsplads.

- Det er den oplevelse, vi har hvert år. Der er mange ungarbejdere, som ikke får det her at vide, når de starter på arbejdsmarkedet, og derfor vil vi med Jobpatruljen gøre dem opmærksomme på de rettigheder, de har, siger Martin Thing.

Han vurderer, at de to ungarbejdere har det godt i det store varehus, men Martin Thing kunne dog godt tænke sig, at varehuschefen gør mere for at informere de unge om de rettigheder, de har i butikken.

Varehuschefen i Kvickly i Nexø, Lars Kure, er dog uenig i, at de unge ikke får nok info om, hvilke rettigheder, de har, når de trækker i butikkens røde uniform.

- Jeg kan godt forstå, at ungarbejderne har svært ved at huske det hele, men vi har en halvanden time lang introduktion til arbejdet, og de får en kæmpe mappe med regler, så de er klædt godt på, siger varehuschefen.

Jobpatruljen efterlader sine foldere på frokostbordet, slukker deres iPads og begiver sig ud gennem de automatiske døre og videre ud i Nexø for at informere unge og - måske - give en løftet pegefinger til cheferne.