Lokalpolitikere oplever chikane: De kaldte mig morder

Erik A. Larsen, tidligere politiker på Bornholm, er en af dem, der har oplevet chikane som følge af sit politiske virke.

Erik A. Larsen (V) har førhen været forman for børne- og skoleudvalget i Bornholms Regionskommune. Her ses han (th.) sammen med folketingsmedlem Peter Juel Jensen (tv.) til Venstres opstillingsmøde til kommunalvalget i november 2013.

En grov tone og chikane rammer en del lokalpolitikere. Det kan Erik A. Larsen (S) skrive under på.

Han har været aktiv i politik på Bornholm indtil i år og er desuden forhenværende formand for børne- og skoleudvalget i Bornholms Regionskommune, og det var i særdeleshed i forbindelse med formandsposten, at han for alvor fik en ubehagelig tone at mærke.

- Det har ikke altid være lige sjovt, siger han.

Særligt da han var med til at lukke Klemensker Skole på Bornholm, oplevede han at blive chikanret. Tilbage i 2011 blev der sat en plakat op på en tankstation med et foto af Erik A. Larsen. Han blev sammenlignet med en morder og kaldt 'rovdyret'. Han fortæller også, at flere i byen flagede på halv efter beslutningen om at lukke skolen.

- Der har været en del opringninger til mit private hjem. Min kone er blevet generet. De sagde, at de ikke kunne forstå, at hun kunne holde den idiot ud, siger Erik A. Larsen og fortsætter:

- Jeg havde heldigvis en god gruppe bag mig, og vi havde et godt sammenhold i børne- og skoleudvalget. Det er noget af det, der er rigtigt godt, når man er ude i stormvejr.

Erik A. Larsen er aldrig blevet truet på livet. Alligevel inddrog Bornholms Regionskommune politiet i sagen om lukningen af Klemensker Skole.

- Jeg kan godt forstå, at folk bliver frustrerede. Det er klart, at når man skal lukke skoler, så gør det ondt. Men derfor kan man godt holde en ordentlig tone, mener han.

Og meget tyder på, at Erik A. Larsen ikke er den eneste politiker, der har oplevet at blive udsat for chikane eller trusler.

Netmediet Altinget har fortaget en rundspørge blandt landets kommunalpolitikere. Spørgsmålene blev sendt til 2.453 politikere, hvoraf 1.152 svarede.

Af dem oplevede 453 kommunalpolitikere at have modtaget trusler eller at være blevet chikaneret. Det svarer til knap 40 procent af de lokalpolitikere, der deltog i rundspørgen.

Trusler og chikaner overrasker KL

Hos Kommunernes Landsforening har man også observeret problemstillingen, fortæller Solvejg Schultz-Jakobsen, sekretariatschef i KL.

- Sådanne sager har været i medierne og på sociale medier. Jeg har observeret, at der er sådan nogle sager og tænkt, at det var ved at være tiltagende, siger hun.

Alligevel er hun overrasket over resultatet af Altingets rundspørge.

- Det er et alt for højt tal. Det bliver man lidt chokeret over og provokeret af. Sådan skal det ikke være, bare fordi man er folkevalgt. Vi er opmærksomme på problemstillingen nu. Vi kigger på, om der er brug for nogle nye tiltag, siger hun.

Facebook
Twitter